Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, tak si nějak nevím rady s těmito úlohami, zkouším to už nějakou dobu, ale nedává mi to smysl. Za každou pomoc díky.
1. V 9 hodin vyplul z přístavu parník rychlostí 16km/h. O půl desáté vyplul stejným směrem motorový člun rychlostí 40 km/h. Za jak dlouho dohoní motorový člun parník? V jaké vzdálenosti od přístavu?
Tak udělal jsem si z toho obrázek, ze kterého mi vyšlo toto, což je asi špatně:
parník:

člun:

celková dráha:
Nejspíš nechápu jak vyjádřit ten čas když vyplul druhý o půl hodiny později.
2.Z Olomouce vyjela ve stejnou dobu a stejným směrem dvě auta, nákladní rychlostí v1=48km/h a osobní auto rychlostí v2=108km/h. Jak daleko budou od sebe auta za
h jízdy?
Opět nějak nechápu ten čas.
U 1. má vyjít čas 20 minut a dráha 13 a 1/3km a u 2. má vyjít 75km... díky
U té jedničky bych postupoval podobně jako ty, ale nepřipočítal bych čas 1/2 k t1.
Postupoval bych takto:

Vzhledem k tomu že znáš čas, kdy vyjeli, tak dokážeš spočítat že za stejný čas urazil motorový člun stejnou dráhu jako parník + 8 km. Protože parník vyjel o půl hodiny dřív a tudíž už měl za sebou 16/2 km.
U té dvojky ani nemusíš nic počítat. Vezmeš si to rychlejší (je to jedno, ale takhle je to bez absolutní hodnoty)
a už jen dosadíš a získáš rozdíl mezi autami v čase T.

↑ bedafuchs:
Ahoj příště si prosím založ vlastní téma a nebo se zkus po fóru mrknout, jelikož nejeden uživatel, tady návod psal, určitě najdeš ještě další, ale tento by ti mohl stačit :)
Ahoj,mam problem vyresit tuto slovni ulohu:
Vzdalenost mezi mesty H a K je 110 km.Z mesta H do K vyjelo v 11h auto a jelo prum. rychlosti 80km/h.Proti nemu z mesta K vyjelov 11h 30 min auto , jehoz prum. cestovni rychlost byla 60km/h.V kolik hodin se tato auta setkaji?Jak daleko budou v okamziku setkani od mesta H ?
Dekuju moc za odpoved.
Ahoj↑ smilik:, příště si založ vlastní téma.
K úloze : nejdříve spočítáme náskok auta, které vyjelo v 11 hod (má náskok 0.5 hodiny).
Poté se náskok odečte od dráhy a celkový čas získáš tím, že dráhu vydělíš rychlosí.
Zbytek zvládneš?
Vubec tomu nerozumim,protoze jsem chybela ve skole a doma mi to nikdo nevysvetli...vubec netusim co mam delat...vysvetlil by jsi mi to prosim?↑ alofokolo:
↑ smilik:
Náskok prvního auta je 0.5 hodiny a jede průměrnou rychlostí 80km/h. Podle vzorce
dostaneš jeho "náskok", který je 40km.
součet obou rychlostí je 140 km/h a dráha po odečtení náskoku je 70km.
podle vzorce
vypočítáš čas, za který se setkají.
Zkus nad tím popřemýšlet a dořešit zbytek...