Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 05. 2013 22:24

kager
Škola: FIM UHK
Pozice: student
Reputace:   

vázaný extrém fce více proměnných

zdravím, mám zadanou fci $z=x-(2**(1/2))*y+1$ a mám určit vázané extrémy na kružnici $x^2+y^2=3$.
Zkoušel jsem řešit dvěma způsoby, dosazovací metodou a přes Jacobiho determinant. V obou případech my vyšlo že  body podezřelé z extrému mají x=+-1 poté se mi ale začali výsledky lišit. V dosazovací metodě jsem si vyjádřil z rovnice kružnice $y=\sqrt{3-x^2}$ takže mi vyšlo že $y=\sqrt{2}$ pro x=+-1, zatímco u druhé metody jsem přes Jacobiho determinant došel k vyjádření že $y=-\sqrt{2}x$ a tak mi vyšlo že pro x=1 je $y=-\sqrt{2}$ a pro x=-1 je $y=\sqrt{2}$. Nevíte kterým z postupů jsem došel ke správnému výsledku ?
Ještě sem se chtěl zeptat jestli je moje úvaha správná když bych pokračoval v dosazovací metodě tím že dosadím  x=+-1 do druhé derivace  $x-(2**(1/2))*y+1$  která my vyšla $z=2*(\sqrt{6-2x^2}-(2x^2/(\sqrt{6-2x^2})))/(6-2x^2)$ což vyjde pro oba případy 1/2 a tudíž by se zde mělo nacházet lok. minimum pro jehož zjištění dosadím x=1 a $y=\sqrt{2}$ (z předchozího vyjádření) do původního předpisu funkce a dodju k výsledku že pro bod A[1,$\sqrt{2}$] je $f(A)=0$ a pro B[-1,$\sqrt{2}$] je $f(b)=-2$.
Předem díky za pomoc.

• (téma jako vyřešené označil(a) kager)

#2 04. 05. 2013 00:48

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: vázaný extrém fce více proměnných

Zdravím,

asi by to chtělo přepsat do více čitelného tvaru (místní TeX to umožňuje).

$z=x-(2**(1/2))*y+1$

se rozumí $z=x-\sqrt{2}y+1$? Zápis 2. derivace je také bohužel ne příliš jasný.

Zatím jen poznámka: z rovnice kružnice se nevyjádří jen $y=\sqrt{3-x^2}$, ale $y=\pm \sqrt{3-x^2}$. Více snad po upřesnění zadání funkce (zkoušel jsi používat pro kontrolu online nástroje)? Děkuji.

OT: občas správně používáš 3. pád zájmena "já", ale občas ne.

#3 04. 05. 2013 10:32

kager
Škola: FIM UHK
Pozice: student
Reputace:   

ano, zadaná fce  je $z=x-\sqrt{2}y+1$  a druhá derivace je takto $z=2[\sqrt{6-2x^2}-((2x^2)/(\sqrt{6-2x^2}))]/(6-2x^2)$  snad je to přehlednější, (v hranté závorce je čitatel).
Ohledně poznámky když si vyjádřím $y=\pm \sqrt{3-x^2}$ tak pak  získám po dosazení $x=\pm 1$  body A[1,$\sqrt{2}$]; B[1,$-\sqrt{2}$]; C[-1,$\sqrt{2}$]; D[-1,$-\sqrt{2}$] takže mám 4  body zatímco přes Jacobiho determinant jsem získal pouze 2 což mě trochu mate. Jinak z online nástrojů jsem zkoušel  http://user.mendelu.cz/marik/maw-new/   ale nepovedlo se mi zadat mu odmocninu ze dvou aby s ní dokázal počítat, a poté wolfram na kontrolu derivací a abych se podíval na graf ale moc mi to nepomohlo.

#4 04. 05. 2013 11:06

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Děkuji za úpravy. V zadání vidím rovinu (funkce) protínající nekonečný válec, tedy bych čekala jen 2 body extrémů na podmínce.

Pro vložení do WA můžeš použit tento vzor (MAW vazební podmínku nepočítá, musel bys mu zadat již po dosazení - 2. odmocninu vložíš jako (.....)^(1/2). Jinak pro MAW a další nástroje - sekce CAS. Budu mimo dosah, tak snad pomůže někdo z kolegů. Děkuji.

Zápatí