Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
zdravím, mám zadanou fci
a mám určit vázané extrémy na kružnici
.
Zkoušel jsem řešit dvěma způsoby, dosazovací metodou a přes Jacobiho determinant. V obou případech my vyšlo že body podezřelé z extrému mají x=+-1 poté se mi ale začali výsledky lišit. V dosazovací metodě jsem si vyjádřil z rovnice kružnice
takže mi vyšlo že
pro x=+-1, zatímco u druhé metody jsem přes Jacobiho determinant došel k vyjádření že
a tak mi vyšlo že pro x=1 je
a pro x=-1 je
. Nevíte kterým z postupů jsem došel ke správnému výsledku ?
Ještě sem se chtěl zeptat jestli je moje úvaha správná když bych pokračoval v dosazovací metodě tím že dosadím x=+-1 do druhé derivace
která my vyšla
což vyjde pro oba případy 1/2 a tudíž by se zde mělo nacházet lok. minimum pro jehož zjištění dosadím x=1 a
(z předchozího vyjádření) do původního předpisu funkce a dodju k výsledku že pro bod A[1,
] je
a pro B[-1,
] je
.
Předem díky za pomoc.
Zdravím,
asi by to chtělo přepsat do více čitelného tvaru (místní TeX to umožňuje).
se rozumí
? Zápis 2. derivace je také bohužel ne příliš jasný.
Zatím jen poznámka: z rovnice kružnice se nevyjádří jen
, ale
. Více snad po upřesnění zadání funkce (zkoušel jsi používat pro kontrolu online nástroje)? Děkuji.
OT: občas správně používáš 3. pád zájmena "já", ale občas ne.
ano, zadaná fce je
a druhá derivace je takto
snad je to přehlednější, (v hranté závorce je čitatel).
Ohledně poznámky když si vyjádřím
tak pak získám po dosazení
body A[1,
]; B[1,
]; C[-1,
]; D[-1,
] takže mám 4 body zatímco přes Jacobiho determinant jsem získal pouze 2 což mě trochu mate. Jinak z online nástrojů jsem zkoušel http://user.mendelu.cz/marik/maw-new/ ale nepovedlo se mi zadat mu odmocninu ze dvou aby s ní dokázal počítat, a poté wolfram na kontrolu derivací a abych se podíval na graf ale moc mi to nepomohlo.
Děkuji za úpravy. V zadání vidím rovinu (funkce) protínající nekonečný válec, tedy bych čekala jen 2 body extrémů na podmínce.
Pro vložení do WA můžeš použit tento vzor (MAW vazební podmínku nepočítá, musel bys mu zadat již po dosazení - 2. odmocninu vložíš jako (.....)^(1/2). Jinak pro MAW a další nástroje - sekce CAS. Budu mimo dosah, tak snad pomůže někdo z kolegů. Děkuji.
Stránky: 1