Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
chci se zeptat, jaké je nejlepší rozdělení pro tento příklad:
U 16 náhodne vybraných mezimestských hovoru byla zjištena délka hovoru (Tabulka 6-4).
Urcete 90 % interval spolehlivosti pro ocekávanou prumernou délku mezimestských hovoru,
predpokládáme-li normální rozdelení délky hovoru.
V zadání se píše o normálním rozdělení délky hovoru, ale moc mi nesedí to, že počítám s výběrovým rozptylem a výběrovou odchylkou a n je menší než 30. Je lepší student. rozdělení?
Děkuji
↑ Cesnek:
Ahoj, máš v tabulce jenom délky hovorů tak z tabulky vypočteš výběrový průměr a následně výběrový rozptyl. Tedy použiješ statistiku která má studentovou rozdělení. Nemůžeš použít statistiku, která má normované norm rozdělení, poněvadž není známá (tedy skutečný rozptyl) která je ve vzorečku . . .
A to že zkoumaná náhodná veličina(náhodný výběr) má normální rozdělení je základní předpoklad pro intervalové odhady.
Je třeba rozlišovat náhodný výběr a použitou statistiku(náhodnou veličinu) která má různá rozdělení
↑ Creatives:
Ahoj, no to chápu, že pracuji s výběrovými daty, které se vztahují na studentovo rozdělení. Jen mě zmátlo, že je v zadání uvedeno "norm. rozdělení".
je zvláštní - ty píšeš - že neznám sigmu, ano souhlas. Ale třeba v přednáškách máme napsano, že i když sigma není známa (tzn. použiji výběrovou smodch s´) a v případě, že je "n" větší než 30 máme použít normální rozdělení.
Budu mít ještě dotaz jednomu příkladu, zadám nové téma, díky jestli se připojíš.
↑ Cesnek:
Jestli Vám říkají, že pro n větší jak 30 máte použít místo výběrového rozptylu (S^2n) skutečný rozptyl (sigma^2) tak to tak dělej :-) nás to tak neučili =)
Tedy použiješ statistiku která má NORMOVANé normální rozdělení, tj.:
↑ Creatives:↑ Creatives:
Tak v tomto příkladě, jak správně píšeš - je to student.
jedná se o situaci:
kdy neznáš skutečný rozptyl, ale pouze výběrový a "n" je větší než 30, tak tehdy nemáme používat studenta, ale normální rozdělení.
A když je "n" do 30 a máme pouze výběrové data máme používat studenta. V tom příkladě mě zmátlo pouze zadání "normální rozdělení", jinak dle tvého vysvětlení by to měl být student - i já si to myslím.
↑ Cesnek:
Ok, ale neříkej máme použít normální rozdělení. Ty nepoužíváš rozdělení, ale statistiku která má rozdělení a hlavně není to Normální rozdělení ale normované normální rozdělení
ale hlavně že víš jak na to hehe :-)
Stránky: 1