Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 01. 2009 02:25

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Galerie konstant - lednová nerovnost

Už je to jistý čas, co mě Pavel (pro méně časté návštěvníky tohoto fóra je to jeden z uživatelů) seznámil s jistou úlohou o porovnání dvou reálných čísel obsaženou v knize Konrada Knoppa, Theory and Applications of Infiniite Series. Vyskytuje se v ní mnoho hezkých konstant a řešit se má samozřejmě nenumericky. Její řešení jsem dal dohromady (také už to je jistý čas). Rád se s vámi podělím o tuto úlohu.

Rozhodněte, které z čísel
$ \Large{\left (\frac{\mathrm{e}}{2}\right )^{\sqrt{3}}\quad\text{a}\quad\left (\sqrt{2}\right )^{\frac{\pi}{2}}} $
je větší a které menší.

#2 27. 01. 2009 14:26

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: Galerie konstant - lednová nerovnost

↑ Marian:
Tak túto úlohu už asi nikto nevyrieši. Ja už dlho čakám na riešenie a nič. Mohol by si prosím ukázať riešenie, veľmi by ma to zaujímalo. Viem, že medzi tými číslami je skutočne len malý rozdiel a to mi robilo veľké problémy. Možno keby bol ten rozdiel väčší tak by to bolo jednoduchšie.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 27. 01. 2009 15:08

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: Galerie konstant - lednová nerovnost

Neměl jsem v poslední době tolik času, takže jsem se nedostal k této úloze nebo i úlohám ostatním. Nápověda (několikanásobná ...):

Zápatí