Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 05. 2013 11:56

Yeax
Reputace:   

Katabolismus acyl-CoA

Vyberte reakci, kterou začíná katabolismus acyl-CoA:
a) hydratace b) dehydratace c) dehydrogenace d) hydroxylace

Která je správná odpověď? Jak vůbec probíhá katabolismus acyl-CoA? Nikde se mi moc nepovedlo najít bližší informace...

Děkuji

#2 12. 05. 2013 13:59

houbar
Moderátor
Škola: UPCE, KonzPCE
Pozice: student
Reputace:   42 

Re: Katabolismus acyl-CoA

Zdravim,
Acyl-CoA metabolismus je zobecnene. Lze hledat jako acetyl-CoA (AcCoA), k tomu najdete tuny informaci, tato sloucenina vstupuje napr. do Krebsova cyklu. Zkuste jeste hledat.

(ja to totiz zas tak neumim (-; )

Doučím M, Ch v okolí Pardubic
Press any key to continue. Alt + F4?

#3 12. 05. 2013 14:37

Yeax
Reputace:   

Že je to obecně jsem naštěstí věděl, taky jsem to tak zkoušel hledat a pak i pod acetyl-CoA, ale přijde mi, že přímý katabolismus acyl-CoA snad ani neprobíhá.

Max. co mě napadá, je katabolismus ve smyslu, kdy kondenzuje acetyl-CoA s oxalacetátem za vzniku citrátu, tedy acetyl-CoA se rozštěpil na CoA a acetyl, který pak reagoval s tím oxalacetátem. To mi bohužel ale moc k nalezení odpovědi na danou otázku nepomohlo...

Pak ještě probíhá dekarboxylace (dehydrogenace) pyruvátu na acetyl-CoA, která předchází samotnému citrátovému cyklu, ale to pokuď se nemýlím s katabolismem samotného acyl-CoA nemá moc společného...

#4 13. 05. 2013 17:03

Mex3
Zelenáč
Reputace:   

Katabolizmus Acyl-CoA, teda aktivovanych mastnych kyselin urcite poznas aj pod pojmom beta-oxidacia mastnych kyselin.

Ide o to, ze sa ti v zaludku v kyslom prostredi a za pomoci enzymov rozstiepi tuk na glycerol, ktory sa dalej vyuziva v glykolyze a tie nase mastne kyseliny, z ktorych potrebujeme vytvorit Acetyl-CoA, vychodiskovu latku pre mnozstvo metabolickych reakcii v nasom tel.

Beta-oxidaciu musime zacat aktivaciou mastnej kyseliny(acylu - je potrebne si uvedomit rozdiel medzi ACYLOM a ACETYLOM), napriklad kyseliny palmitovej (C16) na CH3-[CH2]14-COSCoA (koenzym A - transferaza, je naviazany na acyl cez siru).

Z aktivovanej mastnej kyseliny, cize Acyl-CoA mozeme zacat odstepovat potrebny Acetyl-CoA niekolkymi postupnymi procesmi :

1) dehydrogenacia, medzi alfa a beta(druhym a tretim) uhlikom vznikla dvojita vazba, teda nenasyteny acylCoA
    !! FAD dehydrogenuje/oxiduje a sam sa redukuje na FADH2

2) hydratacia, obycajna adicia, na beta uhliku uz mame hydroxy-skupinu -OH (betahydroxyacylCoA)

3) opat dehydrogenacia(alebo aj oxidacia), beta uhlik uz je karbonylovy, teda ma dvojitu vazbu na O.
    !! NAD+ dehydrogenuje/oxiduje a sam sa redukuje na NADH + H+

4) vysledna zlucenina reaguje s dalsim CoA, odstiepi sa dvojuhlikova zlucenina ACETYLCoA a ostava nam AcylCoA skrateny o dva uhliky

Takto to pokracuje az kym nam neostane stvoruhlikovy acylCoA, pricom prebehne beta-oxidacia uz len raz za vzniku dvoch acetylov, pri neparnych mastnych kyselinach je to trosku inak, ale ide nam hlavne o tie parne.

--

Takto si mozes aj pekne vypocitat energeticky vytazok jednej mastnej kyseliny.

Z kyseliny stearovej (C18)

18/2=9 AcetylCoA - v krebsovom cykle a naslednej oxid. fosforylacii po novom 10ATP, cize 9*10 ATP

9-1 NADH + H+ - 8x 2,5 ATP po novom
9-1 FADH2 - 8x 1,5 ATP po novom

a -2 ATP potrebne na aktivaciu samotnej kyseliny.

Dokopy: (18/2)*10 + ((18/2)-1)*2,5 + ((18/2)-1)*1,5 - 2

#5 13. 05. 2013 18:09

Yeax
Reputace:   

Musím se přiznat, že mě vůbec nenapadlo nad acyl-CoA uvažovat jako o vstupní látce beta-oxidace. Já hledal různé šílené způsoby a ono to bylo v tomto :-). Tak odpověď je pak jasně ta dehydrogenace no.

Samotná beta-oxidace už je mi dostatečně blízká, každopádně moc děkuji za odpověď.

Zápatí