Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
Acyl-CoA metabolismus je zobecnene. Lze hledat jako acetyl-CoA (AcCoA), k tomu najdete tuny informaci, tato sloucenina vstupuje napr. do Krebsova cyklu. Zkuste jeste hledat.
(ja to totiz zas tak neumim (-; )
Že je to obecně jsem naštěstí věděl, taky jsem to tak zkoušel hledat a pak i pod acetyl-CoA, ale přijde mi, že přímý katabolismus acyl-CoA snad ani neprobíhá.
Max. co mě napadá, je katabolismus ve smyslu, kdy kondenzuje acetyl-CoA s oxalacetátem za vzniku citrátu, tedy acetyl-CoA se rozštěpil na CoA a acetyl, který pak reagoval s tím oxalacetátem. To mi bohužel ale moc k nalezení odpovědi na danou otázku nepomohlo...
Pak ještě probíhá dekarboxylace (dehydrogenace) pyruvátu na acetyl-CoA, která předchází samotnému citrátovému cyklu, ale to pokuď se nemýlím s katabolismem samotného acyl-CoA nemá moc společného...
Katabolizmus Acyl-CoA, teda aktivovanych mastnych kyselin urcite poznas aj pod pojmom beta-oxidacia mastnych kyselin.
Ide o to, ze sa ti v zaludku v kyslom prostredi a za pomoci enzymov rozstiepi tuk na glycerol, ktory sa dalej vyuziva v glykolyze a tie nase mastne kyseliny, z ktorych potrebujeme vytvorit Acetyl-CoA, vychodiskovu latku pre mnozstvo metabolickych reakcii v nasom tel.
Beta-oxidaciu musime zacat aktivaciou mastnej kyseliny(acylu - je potrebne si uvedomit rozdiel medzi ACYLOM a ACETYLOM), napriklad kyseliny palmitovej (C16) na CH3-[CH2]14-COSCoA (koenzym A - transferaza, je naviazany na acyl cez siru).
Z aktivovanej mastnej kyseliny, cize Acyl-CoA mozeme zacat odstepovat potrebny Acetyl-CoA niekolkymi postupnymi procesmi :
1) dehydrogenacia, medzi alfa a beta(druhym a tretim) uhlikom vznikla dvojita vazba, teda nenasyteny acylCoA
!! FAD dehydrogenuje/oxiduje a sam sa redukuje na FADH2
2) hydratacia, obycajna adicia, na beta uhliku uz mame hydroxy-skupinu -OH (betahydroxyacylCoA)
3) opat dehydrogenacia(alebo aj oxidacia), beta uhlik uz je karbonylovy, teda ma dvojitu vazbu na O.
!! NAD+ dehydrogenuje/oxiduje a sam sa redukuje na NADH + H+
4) vysledna zlucenina reaguje s dalsim CoA, odstiepi sa dvojuhlikova zlucenina ACETYLCoA a ostava nam AcylCoA skrateny o dva uhliky
Takto to pokracuje az kym nam neostane stvoruhlikovy acylCoA, pricom prebehne beta-oxidacia uz len raz za vzniku dvoch acetylov, pri neparnych mastnych kyselinach je to trosku inak, ale ide nam hlavne o tie parne.
--
Takto si mozes aj pekne vypocitat energeticky vytazok jednej mastnej kyseliny.
Z kyseliny stearovej (C18)
18/2=9 AcetylCoA - v krebsovom cykle a naslednej oxid. fosforylacii po novom 10ATP, cize 9*10 ATP
9-1 NADH + H+ - 8x 2,5 ATP po novom
9-1 FADH2 - 8x 1,5 ATP po novom
a -2 ATP potrebne na aktivaciu samotnej kyseliny.
Dokopy: (18/2)*10 + ((18/2)-1)*2,5 + ((18/2)-1)*1,5 - 2
Musím se přiznat, že mě vůbec nenapadlo nad acyl-CoA uvažovat jako o vstupní látce beta-oxidace. Já hledal různé šílené způsoby a ono to bylo v tomto :-). Tak odpověď je pak jasně ta dehydrogenace no.
Samotná beta-oxidace už je mi dostatečně blízká, každopádně moc děkuji za odpověď.