Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 05. 2013 18:52 — Editoval Ma4zu6 (13. 05. 2013 18:52)

Ma4zu6
Zelenáč
Škola: SPŠ EI
Pozice: student
Reputace:   

Pokus - kapilarita

Zdravím,máme se do školy naučit nějaký pokus z výběru a jelikož v fyzice celkem plavu,vybral jsem si jeden co zní jednodušše,ale asi zdání klame. Pokus :

Na proužek pijáku, běžného papíru…. Udělejte fixem skvrnu. Zavěste pijak do kapiliny tak,aby skvrna nebyla ponořená. Proveďte,vysvětlete.

Zkoušel jsem to doma,s obyčejným papírem a vodou,kdy to udělalo asi to co má (obarvilo vodu),i když to ponořeno nebylo. Když jsem to ale zkoušel poté znova,už se mi to nepodařilo. Nevíte čím to může být ? Hraje v tom roli teplota vody ? Dále bych potom potřeboval trochu pomoct s vysvětlením proč se tak děje nebo ne. Předem díky.

• (téma jako vyřešené označil(a) Ma4zu6)

#2 14. 05. 2013 21:39

kryštof
Reputace:   

Re: Pokus - kapilarita

Ahoj, řekl bych, že to má co společného s kapilární elevací- v papíru jsou póry, když se do nich dostane voda, její povrch se zakřiví, jako v kapiláře, takže vznikne přídavný tlak, který je menší než tlak pod nezakřiveným povrchem, a voda musí začít stoupat, aby se tlaky vyrovnaly, a protože ty „ kapiláry“ mají hodně malý průměr, nasaje ji ten papír hodně vysoko (tak bych to vysvětlil já, možná to tak není). Důsledek je, že ta skvrna se rozpije.

#3 15. 05. 2013 07:16

Ma4zu6
Zelenáč
Reputace:   

Zdravím,díky moc za vysvětlení,a nevíš náhodou proč poprvé mi to šlo a pak už ne ? Voda při dalších pokusech nedostoupala k té skvrně.

#4 15. 05. 2013 15:14

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

↑ Ma4zu6:
Asi jsi použil "vylepšený" papír např. pro kvalitní tisk, který může být upravený tak, aby se v něm tekutina příliš nešířila (rozpíjel by se tisk). Může být např. méně smáčivý nebo "hutnější".

Nejlepší by byl piják nebo třeba filtrační papír (např. filtr do kávovaru). Můžeš zkusit i levné noviny, třeba takové, které používáš na vycpání mokrých bot (fyzikální podstata sušení bot vecpáním novin je podobná);-)

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#5 15. 05. 2013 17:01

draxitko
Zelenáč
Škola: VŠCHT
Pozice: doktorand
Reputace:   

A jestli jsem to dobře pochopila, tak jde o to, že se fixa po papíře "rozpije"... Různé barvy se "pohybují" jinak rychle, takže vznikne flek, který s pozicí bude měnit barvu. Samozřejmě, aby došlo k rozpití, tak voda musí dostoupat až ke skvrně.

#6 15. 05. 2013 17:06 — Editoval Ma4zu6 (15. 05. 2013 19:02)

Ma4zu6
Zelenáč
Reputace:   

Tak díky moc,všem,ve dvou papírnictvích mi řekli že piják nemají ale nějaký takový jsem našel doma a už to funguje. Ani moc to tak neobarví tu vodu i když flíčky tam sou jako že to rozmatlá skvrnu po tom papíru (i směrem nahoru).

Zápatí