Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,máme se do školy naučit nějaký pokus z výběru a jelikož v fyzice celkem plavu,vybral jsem si jeden co zní jednodušše,ale asi zdání klame. Pokus :
Na proužek pijáku, běžného papíru…. Udělejte fixem skvrnu. Zavěste pijak do kapiliny tak,aby skvrna nebyla ponořená. Proveďte,vysvětlete.
Zkoušel jsem to doma,s obyčejným papírem a vodou,kdy to udělalo asi to co má (obarvilo vodu),i když to ponořeno nebylo. Když jsem to ale zkoušel poté znova,už se mi to nepodařilo. Nevíte čím to může být ? Hraje v tom roli teplota vody ? Dále bych potom potřeboval trochu pomoct s vysvětlením proč se tak děje nebo ne. Předem díky.
Ahoj, řekl bych, že to má co společného s kapilární elevací- v papíru jsou póry, když se do nich dostane voda, její povrch se zakřiví, jako v kapiláře, takže vznikne přídavný tlak, který je menší než tlak pod nezakřiveným povrchem, a voda musí začít stoupat, aby se tlaky vyrovnaly, a protože ty „ kapiláry“ mají hodně malý průměr, nasaje ji ten papír hodně vysoko (tak bych to vysvětlil já, možná to tak není). Důsledek je, že ta skvrna se rozpije.
↑ Ma4zu6:
Asi jsi použil "vylepšený" papír např. pro kvalitní tisk, který může být upravený tak, aby se v něm tekutina příliš nešířila (rozpíjel by se tisk). Může být např. méně smáčivý nebo "hutnější".
Nejlepší by byl piják nebo třeba filtrační papír (např. filtr do kávovaru). Můžeš zkusit i levné noviny, třeba takové, které používáš na vycpání mokrých bot (fyzikální podstata sušení bot vecpáním novin je podobná);-)
A jestli jsem to dobře pochopila, tak jde o to, že se fixa po papíře "rozpije"... Různé barvy se "pohybují" jinak rychle, takže vznikne flek, který s pozicí bude měnit barvu. Samozřejmě, aby došlo k rozpití, tak voda musí dostoupat až ke skvrně.
Tak díky moc,všem,ve dvou papírnictvích mi řekli že piják nemají ale nějaký takový jsem našel doma a už to funguje. Ani moc to tak neobarví tu vodu i když flíčky tam sou jako že to rozmatlá skvrnu po tom papíru (i směrem nahoru).