Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 05. 2013 18:52 — Editoval Ma4zu6 (13. 05. 2013 18:52)

Ma4zu6
Zelenáč
Škola: SPŠ EI
Pozice: student
Reputace:   

Pokus - kapilarita

Zdravím,máme se do školy naučit nějaký pokus z výběru a jelikož v fyzice celkem plavu,vybral jsem si jeden co zní jednodušše,ale asi zdání klame. Pokus :

Na proužek pijáku, běžného papíru…. Udělejte fixem skvrnu. Zavěste pijak do kapiliny tak,aby skvrna nebyla ponořená. Proveďte,vysvětlete.

Zkoušel jsem to doma,s obyčejným papírem a vodou,kdy to udělalo asi to co má (obarvilo vodu),i když to ponořeno nebylo. Když jsem to ale zkoušel poté znova,už se mi to nepodařilo. Nevíte čím to může být ? Hraje v tom roli teplota vody ? Dále bych potom potřeboval trochu pomoct s vysvětlením proč se tak děje nebo ne. Předem díky.

• (téma jako vyřešené označil(a) Ma4zu6)

#2 14. 05. 2013 21:39

kryštof
Reputace:   

Re: Pokus - kapilarita

Ahoj, řekl bych, že to má co společného s kapilární elevací- v papíru jsou póry, když se do nich dostane voda, její povrch se zakřiví, jako v kapiláře, takže vznikne přídavný tlak, který je menší než tlak pod nezakřiveným povrchem, a voda musí začít stoupat, aby se tlaky vyrovnaly, a protože ty „ kapiláry“ mají hodně malý průměr, nasaje ji ten papír hodně vysoko (tak bych to vysvětlil já, možná to tak není). Důsledek je, že ta skvrna se rozpije.

#3 15. 05. 2013 07:16

Ma4zu6
Zelenáč
Reputace:   

Zdravím,díky moc za vysvětlení,a nevíš náhodou proč poprvé mi to šlo a pak už ne ? Voda při dalších pokusech nedostoupala k té skvrně.

#4 15. 05. 2013 15:14

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

↑ Ma4zu6:
Asi jsi použil "vylepšený" papír např. pro kvalitní tisk, který může být upravený tak, aby se v něm tekutina příliš nešířila (rozpíjel by se tisk). Může být např. méně smáčivý nebo "hutnější".

Nejlepší by byl piják nebo třeba filtrační papír (např. filtr do kávovaru). Můžeš zkusit i levné noviny, třeba takové, které používáš na vycpání mokrých bot (fyzikální podstata sušení bot vecpáním novin je podobná);-)

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#5 15. 05. 2013 17:01

draxitko
Zelenáč
Škola: VŠCHT
Pozice: doktorand
Reputace:   

A jestli jsem to dobře pochopila, tak jde o to, že se fixa po papíře "rozpije"... Různé barvy se "pohybují" jinak rychle, takže vznikne flek, který s pozicí bude měnit barvu. Samozřejmě, aby došlo k rozpití, tak voda musí dostoupat až ke skvrně.

#6 15. 05. 2013 17:06 — Editoval Ma4zu6 (15. 05. 2013 19:02)

Ma4zu6
Zelenáč
Reputace:   

Tak díky moc,všem,ve dvou papírnictvích mi řekli že piják nemají ale nějaký takový jsem našel doma a už to funguje. Ani moc to tak neobarví tu vodu i když flíčky tam sou jako že to rozmatlá skvrnu po tom papíru (i směrem nahoru).

Zápatí