Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 05. 2013 19:15

liamlim
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

dělitelé

Zdravím všechny. Když už se tady zveřejnilo zadání MO na příští rok, tak mě velmi zaujal příklad s největim lichým dělitelem. Nebudu psát, jak jsem jej řešil, vím že je to proti pravidlům fora. Napadla mě ale úloha vypadající podobně, která se ale řeší úplně jinak. Proto jsem si jistý, že není proti pravidlům dát ji sem, třeba někoho zaujme, a spočítá jí.

Nejdříve definujeme pro přirozené číslo $n$ a prvočíslo $p$ funkci $f(p,n)=1$ pro $n$ nesoudělné s $p$ a $f(p,n)=p$ pro $p$ soudělné s $n$.

Příklad je docela jendoduchý, myslím že by šlo vymyslet plno obměn. Ale tato mě napadla a znám její řešení:

Pro libovolné přirozené $n$ najděte hodnotu součtu

$f(p,1)+f(p,2)+f(p,3)+\cdots + f(p,1+p+p^2+\cdots +p^n)$

pozn.: Myslím že pokud zkusíte i příklad počítat, tak si sami všimnete, že se nedělá stejně jako letošní olympiádní. Tak jo, zkuste řešit...

#2 17. 05. 2013 19:40

vanok
Reputace:   742 

Re: dělitelé

Ahoj ↑ liamlim:,
Proti pravidla, je tu pytat riesenie pred limitnym datum na odovzdanie takych uloh. No po tomto datume mozu byt tu diskutovane a dokonca aj vyriesene.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 17. 05. 2013 19:43

liamlim
Reputace:   

↑ vanok:

Ano, to je mi jasné, jen jsem si nebyl jistý, když byla tato úloha, kterou jsem napsal, inspirovaná tou letošní. Na řešení které se rozhodně neptám, mám ji již hotovou.

Ale rozhodl jsem se ji sem napsat, protože jsem se opravdu jen inspiroval. Vymyslel jsem si několik obměn, z nichž některé byly hodně podobné tomu olympiádnímu, ale tato obměna je natolik jiná, že se nedá za letošní podle mě považovat

#4 26. 05. 2013 20:01

BakyX
Cat Lover & S.O.A.D. Lover
Škola: UPJŠ
Pozice: Študent
Reputace:   158 

Snáď bez chyby.

1^6 - 2^6 + 3^6 = 666

#5 26. 05. 2013 20:17 — Editoval liamlim (26. 05. 2013 20:19)

liamlim
Reputace:   

↑ BakyX:
Řěšení je dobře. A je pěkné, mám se ještě co učit, abych zvládl napsat podobně pěkné řešení v tak krátkém textu. Výsledek je hezčí než můj, já jem si neuvědomil, že

Jinak, jak sem dělal ten příklad, původně jsem si říkal, že by $p$ nemuselo být prvočíslo, pak jsem ale nebyl schopný dobrat se k výsledku. Šlo by to nějak středoškolsky? Docela by mě to zajímalo.

EDIT: jen si myslím, že ve výsledku má být $2p^n$ a ne $2p^{n-1}$ ale to je asi překlep

Zápatí