Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím všechny. Když už se tady zveřejnilo zadání MO na příští rok, tak mě velmi zaujal příklad s největim lichým dělitelem. Nebudu psát, jak jsem jej řešil, vím že je to proti pravidlům fora. Napadla mě ale úloha vypadající podobně, která se ale řeší úplně jinak. Proto jsem si jistý, že není proti pravidlům dát ji sem, třeba někoho zaujme, a spočítá jí.
Nejdříve definujeme pro přirozené číslo
a prvočíslo
funkci
pro
nesoudělné s
a
pro
soudělné s
.
Příklad je docela jendoduchý, myslím že by šlo vymyslet plno obměn. Ale tato mě napadla a znám její řešení:
Pro libovolné přirozené
najděte hodnotu součtu 
pozn.: Myslím že pokud zkusíte i příklad počítat, tak si sami všimnete, že se nedělá stejně jako letošní olympiádní. Tak jo, zkuste řešit...
Ahoj ↑ liamlim:,
Proti pravidla, je tu pytat riesenie pred limitnym datum na odovzdanie takych uloh. No po tomto datume mozu byt tu diskutovane a dokonca aj vyriesene.
↑ vanok:
Ano, to je mi jasné, jen jsem si nebyl jistý, když byla tato úloha, kterou jsem napsal, inspirovaná tou letošní. Na řešení které se rozhodně neptám, mám ji již hotovou.
Ale rozhodl jsem se ji sem napsat, protože jsem se opravdu jen inspiroval. Vymyslel jsem si několik obměn, z nichž některé byly hodně podobné tomu olympiádnímu, ale tato obměna je natolik jiná, že se nedá za letošní podle mě považovat
↑ BakyX:
Řěšení je dobře. A je pěkné, mám se ještě co učit, abych zvládl napsat podobně pěkné řešení v tak krátkém textu. Výsledek je hezčí než můj, já jem si neuvědomil, že
nemuselo být prvočíslo, pak jsem ale nebyl schopný dobrat se k výsledku. Šlo by to nějak středoškolsky? Docela by mě to zajímalo.
a ne
ale to je asi překlep Offline