Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
zdravím, nevím si rady s parciální derivací 2. řádu. Nikdy jsem to nepočítal a na netu nic moc není
Vypočítejte všechny parciální derivace druhého řádu funkce f (x, y) podle příslušných proměnných, jestliže f (x, y) je
Napište mi k tomu alespon stručně postup, prosím.
Díky za rady :-)

↑ Jerry33:
Ahoj a umíš vypočítat parciální derivace 1. řádu? :)
↑ Jerry33:
Ahoj,
Derivujeme-li podle x, pak y považujeme za konstantu a naopak. takže:

Vyšší derivace - např.
↑ martisek:
Ok a mohl bys to dokončit? V čitateli jen zderivuju ten první výsledek a ve jmenovateli?
↑ Jerry33:
Zdravím,
to je spíše formální zápis, který povídá, že vezmeš výsledek 1. parciální derivaci pod dx a zderivuješ po dy (tedy x považuješ za konstantu), výsledkem je 2. parciální derivace po dxdy ("smíšená"). Také potřebuješ mít 2. parciální derivaci po dydy, vezmeš 1. parciální derivaci po dy a opět zderivuješ po dy (x považuješ za konstantu) a po dxdx, to už je jasné.
Celkem bys měl mít 3 parciální derivace 2. řadu (dxdx, dydy, dxdy). Ohledně zápisu se zlomkem: také se využívá i při zápisu 1. parciální derivace
kolega martisek napsal(a):
ale žádný čitatel jmenovatel jsi neřešil. Stačí tak a podaří se dokončit? Děkuji.
Jerry33 napsal(a):
Nikdy jsem to nepočítal a na netu nic moc není
Ještě jsou knihy.
Stránky: 1