Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím mal by som otázku mám vyrátať objem valcovitého telesa s rovnicami
nie je mi jasné či pri tomto telese sa má robiť priemet do roviny x,y a ak áno ako berie sa spodná hranica?Ďakujem za prípadné vysvetlenie.
Ahoj,
nemá se dělat průmět, ale počítat objem. Vhodná bude válcová transformace.
Zdravím,
↑ petronius:
nejdřív bych našla průsečík zadaných ploch z rovnice
, vyšla kružnice ve výšce z=2 (souhlasí?) Tento průmět zřejmě máš na mysli. Jinak máš 2 paraboloidy - jeden "miska nahoru" s základním bodem (0, 0, 0), druhý "obrácená miska" s vrcholem (0, 0, 3) - z toho plynou omezení pro z. Potom transformace dle kolegy user (nebo i bez transformace, pokud uvážím symetrii tělesa?) Podaří se dokončit? Děkuji.
↑ petronius:
pokud budeš mít celou transformaci, tak pro uřčení
dosazuješ
do předpisu pro z, odsud z je od
a do
.
z=0 nebo z=3 zadává jen rovinu, nezadává omezující plochu paraboloidů. je tak jasné? Děkuji.
↑ petronius:
ano, phi, rho mám stejně. A ano, celý integrál jak popisuješ, pokud jsem správně rozluštila
(v mezích, jak jsme si řekli).
↑ jelena: Vrela vdaka cize mensie opakovanie pri tychto prikladoch si mame urcite plochu kde sa funkcie pretinaju vyjadrit si ich (funkcie) pomocou cylindrickych suradnic a preintegrovat (cez hranice ktore dostanem z ich pretnutia)...ak to chapem spravne
↑ petronius:
Také děkuji.
Ano, tak. Samozřejmě individuálně dle zadání - potřeba nějak zadefinovat těleso, jehož objem budeš počítat - tedy jeho hranice v prostoru. Zde máme 2 plochy, co společně vytvoří těleso "postavené na kružnici společného průsečíku" a také k tomuto průsečíku "dole přilepeného". Tedy jsme potřebovali najít hranici, za kterou již těleso nejde. Také jsme potřebovali vědět, co je podstavou těles - zde je to společný kruh.
O tom průmětu jsi psal správně - průmět pomáhá určit podstavu tělesa a jak probíhá průvodič
, aby vymezil válec, ve kterém je využita transformace. Na obrázku (př. 5) je dobře vidět, ruština snad nevadí.
↑ petronius:
také děkuji, ozvi se, pokud třeba. myslím že užitečný materiál je také zde nebo zde. Ale to mne dostalo :-) Když si představím, že jsme plochy nacvičovali pomoci hadru.
Stránky: 1