Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, ikdyž tady už tyto témata jsou, svoji odpověď jsem tam nenašel :(
mám integrál:
který rozložím metodou per partes
, je to správně?
dostanu se do stádia prvního rozkladu tj.![kopírovat do textarea $[x^{2}(-cosx)]_{^0{}}^{\pi } -2 \int_{_{0}}^\pi {}(cosx)dx$](/mathtex/88/88473633eaea1a7f035b9406fe417eac.gif)
ale nevím jak pokračovat dál.
Mohl by mě někdo nakopnout, hlavně také, zda to integruji správně?
Děkuji
Děkuji! Pomohlo :)
Abych nezakládal další téma, mám tu jednu slovní úlohu, ve které také tápu.
Určte obsah rovinné oblasti určené křivkami y=e^x, y=e^3x, y= 30.
znám křivku e^x a e^3x, je mi jasné, že 30 bude hraniční, ale jak spočítat ten obsah?
↑ Lucano:
Nejdřív si to nakresli a vyznač si zajímavé průsečíky těch přímek. Pak si uvědom, že určitý integrál je obsah plochy pod křivkou (části nad osou x se přičítají, pod osou x odčítají, ale tady je to všechno kladné, takže to nemusíš řešit). A potom počítej obsahy ploch pod nějakými křivkami a jejich vhodným sčítáním a odčítáním vypočítej plochu toho co tě zajímá, tj. zřejmě bude třeba vypočítat plochu pod tou horní hranicí (
a ta rovná čára) a pak odečíst plochu pod tou spodní (
). Meze integrálů jsou ty vypočítané průsečíky (jejich x-ové hodnoty). Zkus poslat svůj postup.
Teoreticky by to šlo i invertovat a integrovat po ose y, ale integrály by tam byly o něco horší (integrovat
je příjemnější než integrovat logaritmus).