Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer, lámu si hlavu, ale patrně jsem na matematiku opravdu hloupý... Na internetu jsem sice našel pár řešení, ale kýžené pochopení se nějak nedostavilo... Mám úlohu:
Napište rovnice tečen kuželosečky: y^2-3x+y-2=0, které jsou rovnoběžné s přímkou p: x+y-1=0
Pomohl by mi prosím někdo? Nejlépe jako hlupákovi...

↑ RomanIron:
hledaná přímka má tvar x+y+c=0 - musí mít stejný normálový vektor, jelikož je rovnoběžná, ale liší se c
pak si z přímky vyjádříš x nebo y, to je na tobě a dosadíš do rovnice kuželosečky. Vyjde ti kvadratická rovnice. Budeš řešit diskriminant a podmínka tečny je, že diskriminant musí být roven nule. Diskriminant bude mít právě hledanou proměnnou c, kterou potřebuješ do přímky
↑ marnes: Chápu správně, že když budu chtít například tečnu rovnoběžnou s 2x-3y=0 (v tomto případě C=0), tak z ní zase vezmu jenom ten normálový vektor což je n(2;3) a dosadím ho do obecné rovnice ax + bx + c = 0 -> 2x+3x + c =0 a c je vlastně parametr, který mi vyjde při počítání Diskriminantu tak aby byl roven 0?

↑ RomanIron:
SNAD JSEM TĚ POCHOPIL A ŘÍKÁM ANO

↑ RomanIron:
jen jsem si teď všiml ten normálový vektor v tvém příkladu má být (2;-3) když je přímka 2x-3y=0
Zdravím,
mám zadaný př. Najděte všechny tečny ke grafu fce f(x)=arctg(2/(x+1)), které jsou rovnoběžné s přímkou x+2y-1=0. Vím, že směrnice tečen bude stejná jako směrnice zadané přímky tedy -1/2. Když ji položím rovno první derivaci fce. Dostanu jeden bod dotyku x=-1. Když chci vypočítat f(-1)=arctg(2/0). Chci se zeptat kde mám chybu?

↑ stibik:
1) Vložil jsi nové téma tam, kde nemá co dělat
2) Vlož svůj dotaz do správné sekce - určitě ti odpoví někdo fundovanější
3) Tvá úvaha je OK, ale já stále tvrdím, že pro x=-1 být tečna nemůže, jelikož v tomto bodě není funkce definovaná