Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 06. 2013 22:46

Lososák
Zelenáč
Reputace:   

Dvouvýběrový t-test

Zdravím,
mám za úkol toto zadání:
Při ověřování dvou algoritmů stochastického prohledávání na stejné úloze potřebovaly k dosažení cíle počty kroků, které jsou uvedeny v soubor data_ku2.xls.  Posuďte, zda oba algoritmy jsou stejně efektivní (zda jsou střední hodnoty počtu kroků k nalezení řešení shodné).   
Návod: Užijte dvouvýběrový t-test.

Můžu tedy říct, že nulový předpoklad h0 je tedy stejná efektivita algoritmů?
Potom mi ve výsledku t-testu vyšlo:
p = P(|X| ≥ 1,5782) ≈ 0,11, tedy p ≥ α, při α = 0,05
což znamená, že hypotézu nelze zamítnout..
Je možné, že by to bylo správně?

#2 05. 06. 2013 23:48 — Editoval Creatives (05. 06. 2013 23:53)

Creatives
Škola: UP MAT-EKO(09-12, Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   26 

Re: Dvouvýběrový t-test

Ahoj,
předpoklad pro dvouvýběrový t test je takový, že rozptyly jednotlivých výběrů se mají rovnat. Správně se to ověří F-testem o shodě rozptylů dvou normálně rozdělených znaků. Jelikož to asi v tomto příkladě nehraje roli, tak to budeme ignorovat.
Co se týče dotazu...Můžeš ho upřesnit? Já ho nechápu. Jestli máš výsledek správně tak proč by to nebylo možné?????
$H_{0}: \mu _{1}=\mu _{2}$ oproti $H_{A}: \mu _{1}\not =\mu _{2}$
tzn. že testujeme zda li algoritmy jsou stejné, respektive není mezi nimi statistický rozdíl.
Rozhodnutí o hypotéze, že ji nelze zamítnout, nám říká, že nemáme dost informací k tomu, abychom ji mohli zamítnout. Tudíž není mezi nimi statisticky významný rozdíl.

#3 06. 06. 2013 15:01

Lososák
Zelenáč
Reputace:   

No já právě hledím do skript na podobný příklad už asi 4. den a mám v tom totální guláš. Možná proto nerozumíš mému dotazu. Já už teda vůbec nevím podle čeho to mám rozhodnout..
Mám další hloupý dotaz, když se shodují rozptyly, shodují se i střední hodnoty? :D
Jinak dával jsem to do excelu a vyplivlo mi to tohle

F-Test Two-Sample for Variances       

Variable 1    Variable 2
Mean          2722,18            2253,78
Variance      963103,5792    610272,2567
Observations    50               50
df                    49               49
F                       1,578153961   
P(F<=f) one-tail       0,056825533   
F Critical one-tail   1,607289463   

Mean prý neznamená stř. hodnotu, ale průměr, takže tím se řídit nemůžu.
Variance by měl být rozptyl.

#4 06. 06. 2013 15:11 — Editoval Creatives (06. 06. 2013 17:04)

Creatives
Škola: UP MAT-EKO(09-12, Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   26 

Pokud to počítáš ručně tak u dvouvýběrové t testu výslednou statistiku porovnáváš s kritickým oborem(intervalem) $(-\infty ,-t_{n+m-2,1-\frac{\alpha }{2}}>\cup <t_{n+m-2,1-\frac{\alpha }{2}},\infty >$ pokud výsledná hodnota testovací statistiky bude náležet do intervalu...hypotézu o rovnosti stř. hodnot zamítneš...pokud to chceš dělat prostřednictvím excelu...tak tam se moc neorinetuju, ale vím, že pro ttest(dvouvýběrový,respektive párový) je příkaz....=ttest(poleA;poleB;2;2) první 2 znamená že chceš oboustraný interval a druha 2 znamená, že předpokládáš rovnost rozptylu(=FTEST(poleA;poleB))..pokud by se nepotrvdila hypotézu rovnosti rozptylu, můžeš použít jeden z přibližných t testu(aspin welchuv) pokud to chceš dělat přes excel tak do příkaz ttest na koenc místo 2 dáš 3.....výsledkem příkazu ttest respektive ftest je p hodnota (pvalue)...tu porovnáváš s alfou..jestli bude výsledek příkazu vyšší než alfa nulovou hypotézu nelze zamítnout.

co se týče tvého dalšího dotazu..pořádně si přečti co jsem psal výše...právě na tu rovnost rozptylu je F test o shodě rozptylů dvou normálně rozdělených znaků a potom až dvouvýběrový t test...výsledky se totiž můžou lišit..zadání (otázka) může být stejná ale u ftestu ti může vyjít že zamítneš hypotézu a u ttestu ji nelze zamítnout..tohle třeba nechápu já :-)

Zápatí