Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 06. 2013 22:46

Lososák
Zelenáč
Reputace:   

Dvouvýběrový t-test

Zdravím,
mám za úkol toto zadání:
Při ověřování dvou algoritmů stochastického prohledávání na stejné úloze potřebovaly k dosažení cíle počty kroků, které jsou uvedeny v soubor data_ku2.xls.  Posuďte, zda oba algoritmy jsou stejně efektivní (zda jsou střední hodnoty počtu kroků k nalezení řešení shodné).   
Návod: Užijte dvouvýběrový t-test.

Můžu tedy říct, že nulový předpoklad h0 je tedy stejná efektivita algoritmů?
Potom mi ve výsledku t-testu vyšlo:
p = P(|X| ≥ 1,5782) ≈ 0,11, tedy p ≥ α, při α = 0,05
což znamená, že hypotézu nelze zamítnout..
Je možné, že by to bylo správně?

#2 05. 06. 2013 23:48 — Editoval Creatives (05. 06. 2013 23:53)

Creatives
Škola: UP MAT-EKO(09-12, Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   26 

Re: Dvouvýběrový t-test

Ahoj,
předpoklad pro dvouvýběrový t test je takový, že rozptyly jednotlivých výběrů se mají rovnat. Správně se to ověří F-testem o shodě rozptylů dvou normálně rozdělených znaků. Jelikož to asi v tomto příkladě nehraje roli, tak to budeme ignorovat.
Co se týče dotazu...Můžeš ho upřesnit? Já ho nechápu. Jestli máš výsledek správně tak proč by to nebylo možné?????
$H_{0}: \mu _{1}=\mu _{2}$ oproti $H_{A}: \mu _{1}\not =\mu _{2}$
tzn. že testujeme zda li algoritmy jsou stejné, respektive není mezi nimi statistický rozdíl.
Rozhodnutí o hypotéze, že ji nelze zamítnout, nám říká, že nemáme dost informací k tomu, abychom ji mohli zamítnout. Tudíž není mezi nimi statisticky významný rozdíl.

#3 06. 06. 2013 15:01

Lososák
Zelenáč
Reputace:   

No já právě hledím do skript na podobný příklad už asi 4. den a mám v tom totální guláš. Možná proto nerozumíš mému dotazu. Já už teda vůbec nevím podle čeho to mám rozhodnout..
Mám další hloupý dotaz, když se shodují rozptyly, shodují se i střední hodnoty? :D
Jinak dával jsem to do excelu a vyplivlo mi to tohle

F-Test Two-Sample for Variances       

Variable 1    Variable 2
Mean          2722,18            2253,78
Variance      963103,5792    610272,2567
Observations    50               50
df                    49               49
F                       1,578153961   
P(F<=f) one-tail       0,056825533   
F Critical one-tail   1,607289463   

Mean prý neznamená stř. hodnotu, ale průměr, takže tím se řídit nemůžu.
Variance by měl být rozptyl.

#4 06. 06. 2013 15:11 — Editoval Creatives (06. 06. 2013 17:04)

Creatives
Škola: UP MAT-EKO(09-12, Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   26 

Pokud to počítáš ručně tak u dvouvýběrové t testu výslednou statistiku porovnáváš s kritickým oborem(intervalem) $(-\infty ,-t_{n+m-2,1-\frac{\alpha }{2}}>\cup <t_{n+m-2,1-\frac{\alpha }{2}},\infty >$ pokud výsledná hodnota testovací statistiky bude náležet do intervalu...hypotézu o rovnosti stř. hodnot zamítneš...pokud to chceš dělat prostřednictvím excelu...tak tam se moc neorinetuju, ale vím, že pro ttest(dvouvýběrový,respektive párový) je příkaz....=ttest(poleA;poleB;2;2) první 2 znamená že chceš oboustraný interval a druha 2 znamená, že předpokládáš rovnost rozptylu(=FTEST(poleA;poleB))..pokud by se nepotrvdila hypotézu rovnosti rozptylu, můžeš použít jeden z přibližných t testu(aspin welchuv) pokud to chceš dělat přes excel tak do příkaz ttest na koenc místo 2 dáš 3.....výsledkem příkazu ttest respektive ftest je p hodnota (pvalue)...tu porovnáváš s alfou..jestli bude výsledek příkazu vyšší než alfa nulovou hypotézu nelze zamítnout.

co se týče tvého dalšího dotazu..pořádně si přečti co jsem psal výše...právě na tu rovnost rozptylu je F test o shodě rozptylů dvou normálně rozdělených znaků a potom až dvouvýběrový t test...výsledky se totiž můžou lišit..zadání (otázka) může být stejná ale u ftestu ti může vyjít že zamítneš hypotézu a u ttestu ji nelze zamítnout..tohle třeba nechápu já :-)

Zápatí