Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, zkoušel jsem přijít na řešení jednoho příkladu, ale nedaří se mi to přesně, jak by se asi mělo.
Kruh o poloměru 1 má střed na hranici druhého kruhu o poloměru 1. Spočtěte obsah S průniku obou kruhů.
Já jsem spíš zkoušel jen takové řešení stylem "jak to obejít", abych se co nejvíce přiblížil tomu obsahu.
Jak je ta úsečka o délce 1 na obrázku, tak tu jsem považoval za základnu a místo těch obloučků jsem si představil rovné strany, čímž mi jakoby vznikl rovnostranný trojúhelník, u kterého jsem přes Pythagorovu větu vypočítal výšku, pak obsah a vynásobil ještě dvěma, protože ten samý trojúhelník by byl i dole.
Já vím, vtipné řešení, ale když člověk neví...:-D
Děkuji za rady. :)
Koukám, že tu taky někdo řeší MFF :)
Já si tam nakreslil přímku. Jednoduše jsem kruh rozpůlil a kouknul se na to co z té pulky zbylo a to co zbylo, by mohlo být asi tak stejné, jako polovina toho šedého a tak od oka bych řekl, že šedá část je cca 1/3 celého kruhu. Z toho už plyne že je to 1/3 pí. Beru to tak, že se po mě nechce v podstatě přesně kvantifikovat kolik to je, ale jen označit správné a špatné možnosti ve výběru možností a k tomu tahle úvaha stačí :)
↑ Krezz:
Nebo mě ještě napadlo počítat to jako obsah kruhové výseče, ikdyž to taky není úplně ono.
Tím dostanu není to taky úplně přesně, ale dostanu obsah aspoň přibližně v obloukové míře, z čehož lze lépe rozhodovat z daných možností.
Stránky: 1