Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
No tento příklad vypadá jednoduše, ale docela si nevím rady.
dx. Nicméně poupravil jsem to tak, že jsem rozložil jmenovatele.
. Pak jsem počítal rovnici a dosazoval -1,0 a 1. Ale asi je to blbě nebo co, podle woframu tam vychází 1/4 a 1/2. Moc mi to nesedí, prosím o postčení správným směrem.
↑ Icysight:
Zdravím,
ještě by to chtělo doplnit, jak jsi sestavil parciální zlomky (návrh rozkladu s použitím zatím písmen A, B, C, D).
Zlomek, prosím, zapisuj jako \frac{cely citatel}{cely jmenovatel} a místo * používej, prosím \cdot Děkuji.
↑ Icysight:
máš na mysli rozklad jmenovatele
, ano, Tvůj rozklad platí pro
, tedy pomocí přepisu s vytknutou (-1) dostaneš jejich minus:
. jen v tomto byla neshoda?
↑ Icysight:
rozklad jmenovatele na součin platí (až na chybějící minus před celým integrálem), ale to ještě není rozklad na parciální zlomky:
já jsem napsal(a):
jak jsi sestavil parciální zlomky (návrh rozkladu s použitím zatím písmen A, B, C, D)
Tam jsi se pohnul? Děkuji.
↑ Icysight:
v pátek večer bych to považovala za zcela normální stav (také to tak mám :-) Od Tebe se očekává rozklad v takovém smyslu.
Např. v tomto příspěvku máš použit návod od slov "V rozkladu jmenovatele máme": Odkaz (a proveď to přesně ve stejném sledu).
Ale u této látky moc nechápu, kdy se vyskytuje v čitateli x třeba jako Mx+N
pokud jsi prošel pokyny v odkazu, tak to je pokyn "c) pokud se vyskytuje komplexní kořen(y)", ve Tvém případě to je závorka
v rozkladu jmenovatele.
Týden je celkem dost :-)
↑ Icysight:
Když Ty nepíšeš ani nic, co máš, tak jak máš mít výsledek?
Sestavil jsi rozklad tak (minus před celým zlomkem jsem zatím vynechala) :
pravou stranu jsi dal ke společnému jmenovateli a buď jsi seskupil koeficienty u stejných mocnin x, nebo jsi zvolil metodu zakrývací (dosazovací) - bude lepší, se mi zdá. Ve které fázi se nacházíš? Děkuji.
↑ Icysight:
A - souhlasím, B - asi jen překlep, že to je A (má být -1/4). Pokud dosadíš
a již nalezené A, B, tak najdeš D, potom jen dokončit.
↑ Icysight:
Když dosazuješ x=0, máš:
(měl jsi překlep ve vzorci, před závorkou (Cx+D) má být +

Podle mne všechno v pořádku - tak?
Aha chyba z nepozornosti, moc děkuji. Řešil jsem ještě jeden příklad a tam mi zas jeden kořen nevychází. Je možné použít limity? Zkoušel jsem tento příklad normáln počítat http://www.youtube.com/watch?v=inubMgjO-Sc. Ale mám
.
Dosadil jsem 3 a kořen
. Ale jak mám dojít k Bčku?!
.
↑ Icysight:
v pořádku, příště si, prosím, zakládej nové téma na nový dotaz - větší šance na odpověď.
Je možné použít limity?
možné je všechno, co není zakázané. Pokud rozumíš principu celého postupu: nalevo od "=" máš zlomek, napravo je stejný zlomek rozepsaný na součet zlomků. Jak vznikl "rozpis" na součet, to jsme si již ujasnili. Teď zbývá ujasnit, jak napravo doplnit koeficienty v čitatelích, aby rovnost platila. Tedy pokud zde vidíš nějaké využití limit, tak klidně používej.
Kontrola je taková, že po dosazení všech koeficientů napravo a po opětovnému přivedení ke společnému jmenovateli zlomek nalevo je stejný jako zlomek napravo.
Dosadil jsem 3 a kořen
. Ale jak mám dojít k Bčku?!
.
tak dosaď např.
. Dosazovat můžeš libovolné x z definičního oboru funkce nalevo, jelikož rozklad platí pro každé x z def. oboru.
V takovém zadání, když je v čitateli rozložitelný člen (zde kvadratický), je dobré překontrolovat, zda nejde rozložit a ještě vykrátit s jmenovatelem. To lze překontrolovat i tak, že nulové body jmenovatele dosazuješ do čitatele (a v čitateli vznikne 0, pokud jde krátit). To je snad okolo využití limit. Všechno srozumitelné?
Jak podrobně MAW rozepisuje parciální zlomky? Děkuji.
jenže pořád máš pracovat s kompletním zápisem pravé strany po převodu na společný jměnovatel:
dosazujeme x=3, dostaneme A
dosazujeme x=2, dostaneme C
dosazujeme A, C a nějaké x (ne 2, ne 3) dostaneme B.
Jinak na kontolu používám wolfram a ten asi není moc dobrý.
na kontrolu je úplně dobrý :-) Já jen nevím, jak podrobně rozepisuje MAW a nechce se mi zkoušet (teď).
↑ Icysight:
:-) to mne těší. Akorát nehlas, prosím, "ono to nevychází", ale piš svůj výpočet, aby bylo jasné, kde je zádrhel s ono - myslím, že tak to chtějí vidět i kolegové, nejen já. Ať se vede.
Stránky: 1 2