Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám obecně problémy s úlohami s věkem. Nejsem schopen sestavit soustavu rovnic podle zadání. Když už jsou ale rovnice vytvořené, samotné vyřešení není problém. Mám zde jeden příklad na ukázku.
Když bylo Anně, kolik je dnes Báře, byla Bára dvakrát mladší, než je Anna teď. Za 10 let bude Anna dvakrát starší, než je Bára teď. Kolik let je teď Anně a Báře dohromady?
S první rovnicí si nevím rady. Druhá by ale podle mě mohla být
, kde A je současný věk Anny a B je současný věk Báry.
Děkuji za pomoc
ides zajtra na prijimacky ? :) skus si pozriet tu, podobny priklad http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=61563
Kazdopadne ak tam zajtra bude podobny priklad tak to preskakujem lebo kym pochopim co je v tom zadani tak bude po skuskach :)
↑ mountdoom:
Já tyto úkoly úplně nesnáším. Ale řekl bych, že ta první rovnice bude:
Rozdíl věků = d = A-B, Anně bylo jako dnes Báře v době A-d
Tehdy bylo Báře B-d = A/2
Čili B - A + B = A/2 --> 2B = (3/2)A
Zdravím,
já nabízím kreslit tabulky - uvidíte, že je to potom úplně hráčka. Omluva za vstup a zdar přeji.
↑ apofix:
Ano zítra jdu na přijímačky :). Jediný typ příkladů, s kterými mám problém jsou právě s věkem a dále ty s těmi procenty na konci odtud. Jinak zbytek zvládám bez problému.
↑ Jj:
Ano, podle výsledků to sedí (dohromady mají 35 let). Doufám, že si to stejně odvodím i na zítřejších přijímačkách.
Díky
↑ mountdoom:
"Poslední" příklad s procenty:
Známe průměrnou hmotnost 1,23 kg
Známe průměrné hmotnosti kuřat, po řadě 1.2 1 1.5 kg
Známe podíl v 1. kontejneru 15 %
Pak ve druhém = x %, ve třetím = 100-15-x = 85-x %
Rovnice z podmínky, že celková prům. hmotnost bude váženým průměrem jednotlivých hmoností s váhami podílu v %:
Odtud vypočítat x.
↑ mountdoom:
Jaktože 35? Dohromady jim je snad 50 ne?
anna = 30, bára =20 ne?
Když bylo anně tolik co báře byla bára 2x mladší.
20 = 10*2 sedi
Za deset let bude anně 2x tolik než je báře teď
40 = 2*20. To sedí. Kde si vzal 35?
↑ Jj:
Taky správně podle výsledků, díky :)
↑ Freedy:
Když bylo anně tolik co báře byla bára 2x mladší.
chybí tam "než je Anna dnes".
Čili, pokud by to bylo A=30, B=20, tak před 10 lety (kdy bylo Anně 20), bylo Báře 10, což není polovina ze 30. Snad jsem to vysvětlil správně.
Důkaz: A=20, B=15. Když bylo Anně 15, bylo Báře 10, což je dvojnásobek 20. Podmínka je tedy splněna.