Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám problém s goniometrickými rovnicemi. Popravdě vůbec nechápu o co jde. Ani z článků a vysvětlivek v různých učebnicích a článcích. V klasických hodinách jsme toto nebrali a až teď je začínáme počítat v semináři. Mohl by mi prosím někdo vysvětlit princip na těchto příkladech?
Zdravím,
přidej, ještě, prosím, odkazy na články a vysvětlivky, co jsi prošla, aby se to nemuselo opakovat. Zvýrazněné téma jsi prošla? jakou používáte učebnici? Děkuji.
Moderátorské zdůvodnění požadavku: umístění celé sbírky je proti pravidlům viz pravidla, ale pokud potřebuješ doporučení postupů, tak se do dá akceptovat. Ovšem skutečně jen v nástinu postupu a doporučení literatury. Potom již jednotlivé úlohy musíš konzultovat v jednotlivých tématech.
Jinak ve třetím řádku asi máš překlep, ještě překontroluj, prosím.
↑ Aktivní:
Přesně tak jsem to nepředpokládala :-) Není problém do tématu umístit více úloh, ale jen pro obeznámení ostatních s rozsahem problémů a potom diskutovat úlohu po úloze v samostatných tématech.
Můžeš si založit samostatné téma a prokázat, že 3. rovnice nepůjde řešit "běžně početně". Zatím se omlouvám.
↑ Aktivní: bohužel neumím,nikdy jsem něco takového neviděla a s matematikou hodně bojuju
↑ janca95:
dnes je pátek, tedy nehoří. Učebnice pro gymnázia jsou velmi dobré a podrobné. Pokud nestačílo, zkus nejdřív pomaloučku projít řešení základních goniometrických rovnic - 1. lekce odsud. Potom (třeba s kolegou ↑ Aktivní: můžete rozebrat úlohu číslo 1).
A potom si, prosím, zakládej téma na každou úlohu (sama vidíš ten zmatek, když je úloh více). Děkuji.
↑ janca95:
Určitě si projdi ten odkaz co poslala Jelena (sám jsem ho původně chtěl taky poslat, je to tam opravdu tuctově popsaný).
použiješ substituci, tedy náhradu, vyjádříš si
jako 
Máš:
, kdy se tahle funkce rovná -1? Může ti pomoci třeba jednotková kružnice, podle které zjistíš že v
(
je perioda)
Poté se vrátíš zpátky k původní: 
vyjádříš x