Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj
Procházela jsem si dřívější témata a zajímalo by mě, jak to tedy je s tím trojbokým jehlanem, jelikož zítra píšu písemku, hodilo by se mi nějaké zjednodušení, než používat Pythagorovu větu a využívat rovnosti výšky a těžnice.
Řídila jsem podle toho to téma.
Mám zadání: Vypočítej objem a povrch pravidelného trojbokého jehlanu s podstavnou hranou a= 5 cm a výškou jehlanu v= 8 cm.
Obsah podstavy vypočítám snadno: 
Ale teď by mě zajímalo jak je to s tím objemem, pokud použiji klasický vzorec vyjde mi
(což je i správný výsledek), avšak pokud chci použít zde zmíněný vzorec
tak mám výsledek
Kde je tedy chyba?
A ještě by mě zajímalo, zda se dá nějak zjednodušit výpočet obsahů bočních stěn.
Předem děkuji :)
↑ xstudentíkx:
Vzorec
je pro výpočet objemu pravidelného trojbokého jehlanu, který má všechny 4 trojúhelníky shodné (= pravidelný čtyřstěn, který patří mezi tzv. pravidelná platonská tělesa). Tím jehlan z úlohy očividně není (hrana podstavy 5, výška jehlanu 8).
Bohužel se zdá, že názvosloví je tu trochu matoucí.

↑ Jj:
Děkuji za upřesnění, ještě by mě tedy zajímalo zda se dá nějak zjednodušit výpočet obsahů bočních stěn. Jelikož pokud při výpočtu Sp použiji vzorec
tak potom stejně budu muset dopočítat va a nijak si tím tedy nepomůžu.
↑ xstudentíkx:
Bohužel jednodušší způsob neznám.