Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj chtěl bych se zeptat jak postupovat u těchto dvou příkladů u 12. nevím, jak se vypořádat s tím, že tam jsou členy kvadratické rovnice. A u 18 příkladu vypočtu kořeny 9 a 1/3, pokud jsem správně pochopil z matwebu tak bych měl zjistit násobek, kterým vynásobím 1/3 a budu mít dvě čísla mezi 1/3 a 9 se stejnou diferencí pokud bych to bral podle výsledku, což je 3, tak by to nejspíš mělo být 2 a 1,5 ale to se mi vzhledem ke kořenům nezdá. Ještě bych se chtěl zeptat, jak poznám na co aplikovat jakou z těchto dvou posloupností, pokud to nemám jasně v zadání. Děkuji za pomoc. 

Podle toho co jsem teď zkoušel by mi vyšli členy této posloupnosti 1/3 9/3 18/3 27/3 , ale s výsledek by byl 18, takže někde mám chybu asi.
↑ jirkaa007:
Platí, že 

Spočítáš diskriminant, vyjde 
Spočítáš kořeny, ty vyjdou 
A když mezi ně máš vložit dvě čísla tak, aby tvořili členy GP, musí platit
a spočítáš kvocient.
Pak spočítáš
a vynásobíš je.
Ahoj chtěl bych se ještě zeptat :
Jsem trochu zmatený, tento příklad jsem vypočítal tak, že jsem si vypočítal kombinaci
poté ji vynásobil počtem žen
tady zase vynásobil počtem mužů a celkový počet sečetl a vyšel mi výsledek. Ale na začátku jsem to zkoušel vypočítat jako
a
a výsledný počet vždy vynásobit tim počtem žen nebo mužů, ale nevycházelo mi to , proč se tedy na tento příklad musí použít kombinace a nemůže se použít variace ? Předem děkuji za odpověď
↑ jirkaa007:
Vybíráš tři lidi. Přičemž víš, že tam musí být vždy jeden muž a jedna žena. Takže může být trojice složená jen ze dvou žen a jednoho muže nebo ze dvou mužů a jedné ženy. Tedy
↑ zdenek1:
a můžu vědět jak jste na to přišel já to potřebuju nějak pochopit
proč polovin

↑ oliii: ak si príklad počítal cez súbor rovníc, tak stačí d, dosadiť do jednej z rovníc
ne počítala jsem to
kdybych do téhle rovnice dala místo d 4 tak mě vjde 0 což je asi blbost ani nevím jestli d je srávně :)
nemůžu hnout ani s prvním příkladem výše nejde mi to přes tu soustavu rovnic asi jsem fakt tupá tohle mi nejde

↑ oliii: no mne vyšlo d=12 a a1=-11
ja som to počítala takto: a2+ a6= 50
a3+ a6=62
a1+d + a1 + 5d=50
a1 + 2d + a1 + 5d= 62
2a1 + 6d= 50 /-1
2a1 + 7d= 62
-6d + 7d= -50 + 62
d= 12
2a1 + (6*12) = 50
2a1= -22
a1= -11
↑ coorky1405: d má vyjít 4 ale ten postup na a1 by mohl byt dobře jen s d 4 a mělo by to vyjít 17 jen nevím jak jsi přišla na to 2a1
↑ trojedav:
Založ si prosím nové téma, pak budeme řešit.