Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj poradil by někdo s vyřešením těchto dvou kombinačních rovnic.
10příklad jsem zkusil zpočítat ale zjevně jsem asi v dalších krocích špatně rozepsal faktoriály, jinak by mi nevyšla taková blbost. A ještě otázka dají se nějak faktoriály mezi sebou jednoduše krátt abych to nemusel takto rozepisovat ? Třeba jestli jde udělat (n-3)!/(n-2)! jde toto pokrátit třeba na (n-1)! ? Předem děkuji za odpověď
3.řádek roznásobuji jmenovatel
↑ jirkaa007:
Mně vyšlo u prvního áčko. Zkusím najít někde chybu.
Edit: tak rozepsal sis to dobře, ale hned v tom druhém řádku, jak tam krátíš, tak to vypadá, že si krátíš co chceš.
↑ jirkaa007:
Faktoriály rozepisuješ úplně špatně. Např.
není
, ale je to
. Apod.
To číslo před tím vykřičníkem má totiž být největší z toho součinu, zatímco u tebe je z těch tří závorek nejmenší. Navíc máš závorky tři, k čemuž není žádný důvod, jejich počet by závisel na n.
To zkrácení obecně často vypadá tak, že zjistíš, že ty součiny jsou od jistého členu už stejné, takže zkrátíš kus a zbyde ti jen to o co se liší, nějak jako
.
↑ bismarck:
Mám takový pocit, že z toho neplatí ani jedno. U prvního nemá být žádné k (o kterém ani nevíme co to je), ale má to končit jedničkou, u druhého ti chybí
.
↑ jirkaa007:
Možná se ti to nezdá, ale podle mého je to správně. Teď to jen dopočítej. Neboj se čtvrté mocniny, když se podíváš pořádně tak zjistíš, že je tam jen čtvrtá a druhá mocnina, takže to řeš pro neznámou
.
↑ jirkaa007:
Zadání hlavně říká, že n má být přirozené číslo. A
rozhodně není přirozené číslo. Takže jen čtyřka.
↑ jirkaa007:
vydělíš celou rovnici dvěma, to můžeš
zavedeš substituci
a vyřešíš kvadratickou rovnici

Návrat k substituci

↑ jirkaa007:
To je jen mezivýsledek. Musíš se ještě vrátit k substituci.