Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, zpočítal jsem tento riemannuv integral. Jen nevím zdali je ten postup na konci příkladu dobře.
Vypočítal jsem primitivní funkci:
Dosadímli místo
dostanu
Takový příklad kkde bych musel ještě řešit ten problém jsem ješte neviděl
Mohu použít následující řešení?
↑ OndraVesely:
Ahoj,
řekl bych, že to počítáš tak trochu na svůj úkor. Nedosazoval bych ani ty ležatý brejle, ani tu nulu - kolik je log 0?? Je třeba to počítat jako limity, např:
↑ kexixex:
Jenže v nule není definovaná, takže tam nemůže být spojitá a funkci spojitou v nekonečnu si dost dobře nedovedu představit...
↑ martisek:
lim x-->0+ = 0, takže postup může uplatnit.
↑ martisek:
To jo (ovšem - jak píše, setkal se s tím poprvé).
Já jsem měl na mysli postup podle , to by snad v tomto případě jít mělo.
↑ Jj:
to jo, ale tam mě zmátl ten požadavek spojitosti - když je tam funkce spojitá, jsou samozřejmě limity zbytečné. Toto se použije v případě nespojitosti, anebo (což je tento případ), kdy funkce v a;b není definována. Pak je to totéž, co jsem psal já :-)
↑ martisek:
Jasne, chtel jsem rict, ze ty limity jsou tam vzdycky (at je prim fce spojita nebo ne), ale v pripade, ze je primitivni funkce spojita se muzou vynechat (protze limita spojite fce v bode a se rovna jeji funkcni hodnote v bode a). Samozrejme, pokud napisu , je mozna zbytecne zavadejici dodavat neco o spojitosti F, protoze vzorec plati i kdyz funkce F spojita neni