Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám zadání V aritmetické posloupnosti je dáno
vypočítej a1, d . Fakt nevím co stím prosím pomozte vypočítata i s komentářem at to pochopím zkoušela jsem i soustavu rovnic ale nejde mi to nemůžu s tím hnout :(
↑ oliii:
Prve si vyjádřím
jako
a
jako
.
Pak dosazuji do vzorce pro součet n členů.
V první je 
což je přeci stejné jako
a vynásobím to dvěma, abych se zbavil zlomku, odtud
(v předchozím příspěvku jsem se upsal, omlouvám se, má být opravdu 20d)
Ve druhé rovnici je 
tady nic násobit dvojkou nemusím, protože 6 děleno 2 je 3, takže jen závorku roznásobím trojkou, odtud 
Pak už jen zbývá dořešit soustavu dvou rovnic o dvou neznámých, což by měla být hračka.
Nebo jestli ne, tak můžu ještě navést.
↑ bejf: skvělé ted už to chápu tu soustavu snad zvládnu ale tím si taky nejsem jistá :) zjistila jsem že učitel nám dal příklad z posloupnoti co jsme ještě nedělali což je tenhle ale já jsem hrozná pokud to nedořeším nespím což už je druhý den :) tak pokud můžeš a máš čas dej mi sem i postup soustavy nevím který postup použít ale asi sčítací né ?
↑ oliii:
Dobře. K vyřešení soustavy pouze o dvou neznámých nám stačí vyjádření jedné neznámé z libovolné rovnice a dosadíme tu rovnost do té druhé rovnice za tu vyjádřenou neznámou. Tím se zbavíme jedné neznámé prozatím a řešíme jen jednu rovnici s jednou neznámou, což umíme. Takže
------------------------
Vyjádřím si třeba z první rovnice 
vydělím deseti
mám vyjádřené
a dosadím do druhé rovnice tuhle rovnost místo 

mám spočítanou diferenci, a teď zpětně dosadím do té rovnosti, ve které jsem vyjadřoval 
tady už vím, že 

Hotovo.
Zdravím,
k podrobnému návrhu od kolegy ↑ bejf: (děkuji), který je univerzální, pro každou aritmetickou posloupnost, pokud jsou zadány jednotlivé součty prvních n členu ještě přídam zrychlený postup, který využívá konkrétní zadání: 
Součet 6 členů můžeme zapsat jako
, jelikož
, potom
. Tento výsledek a zadanou
již můžeme použit do
, najít
a dokončit vzorcem pro nalezení d.
Lze označit za vyřešené? Děkuji.