Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřebovala bych poradit s principem řešení daného příkladu:
Najděte nejmenší a největší hodnotu funkce
na intervalu <-4, 1>
Mám řešit úplně stejně, jako při vyšetřování monotonnosti.. tj. pomocí první derivace, zjistím, kde fce roste, klesá.. poté extrémy, akorát ne na celém intervalu derivace dané funkce, ale pouze od -4 do 1 ?
Děkuji moc :)
Zdravím,
ano, uvažuješ správně, ještě je třeba doplnit hodnoty funkce v okrajových bodech intervalu (zde také může nastávat největší nebo nejmenší hodnota funkce - podívej se na hledání globálních (absolutních extrému). Také vždy je třeba začínat def. oborem.
Stačí tak? Děkuji.
↑ jelena:
Takže.. pochopila jsem ;)
opět mám ale problém např. s příkladem:
na intervalu 
po zderivování mi vychází toto:
ve výsledku je "nulovým" bodem také
a výsledkem je pak maximum
pro
a minimum 0
pro 
Jak k tomu dojít ?
Děkuji:)
↑ TerezaG:
v tomto zadání máme absolutní hodnotu - již jsi počítala derivace s absolutní hodnotou? Případně se podívej ohledně výpočtu s absolutní hodnou a použití jednostranné derivací. Není to přesně, co máš vypočteno.
Navíc při použití derivace funkce s absolutní hodnotou třeba brát v potaz, že absolutní hodnota pravděpodobně vyvolá body, kde derivace neexistuje, ale i v takovém bodě může nastávat extrém. Je všechno jasné v tomto momentu?
Tvá funkce jde upravit:
(jelikož e^(-x)) má pouze kladné hodnoty, můžeme vynést z absolutní hodnoty. Absolutní hodnota cos(x) na zadaném intervalu nabývá hodnot od 0 do 1 včetně. Tedy o minimální hodnotě funkce na intervalu je již rozhodnuto - je to 0 a zbývá najít, pro která x to platí. To jde bez derivování.
Potom ještě dle odkazu zderivuj upravený zápis a dokonči rozbor.