Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj. Tak už mám zase problém s jedním příkladem z algebry. Prosím pomozte :)
Určete bázi a dimenzi jádra lineárního zobrazení zadaného maticí:
1 2 3 -2 1
2 1 0 1 -3
F(ab)= 4 5 6 -3 -1
-1 1 3 -3 4
-3 0 3 -4 7
Vektory báze vyjádřete jako aritmetické vektory souřadnic vzhledem k bázi A.
Kamarád mi řekl, že prý stačí udělat Gaussovu eliminaci a vyjádřit neznámé, které potom zapsat jako bázi, ale to se mi vůbec nezdá jako správný postup.

↑ rumik:
Když uděláš Gaussovu eliminaci, tak vlastně hledáš řešení soustavy rovnic s nulovou pravou stranou. Řešení – vektory, které dostaneš, tak jsou v jádře lineárního zobrazení. Když najdeš všechna řešení, snadno určíš bázi.

> Výsledkem mi bude jádro zadaného lineárního zobrazení?
Ano, množina všech řešení té soustavy je jádrem lineárního zobrazení.
> A jak potom zjistím ty vektory báze jako aritmetické vektory souřadnic vzhledem k bázi A?
Co je báze A?
↑ Pavel Brožek:
No ta zadaná matice je matice přechodu AB => F(ab). > Vektory báze vyjádřete jako aritmetické vektory souřadnic vzhledem k bázi A.

↑ rumik:
Řekl bych, že matice přechodu nemůže být singulární (to tvá matice je). Není to tedy matice přechodu.
↑ Pavel Brožek:
Jak to mám ale potom vyjádřit vzhledem k bázi A? Věř mi. Tohle je matice přechodu z A do B. Akorát je to výsledek z těch dvou původních matic. Jinak si to vysvětlit neumím. Proč by to po mně jinak chtěli...

↑ rumik:
Z jakých dvou původních matic? Co je vůbec A a B?
Určitě jsi napsal kompletní zadání?
↑ Pavel Brožek:
Ano toto je kompletní zadání... Použil jsem výrazu "dvou původních matic" abych ti přiblížil vysvětlení, proč to je matice přechodu... Nebo pokud to teda není matice přechodu, jak mám výsledek po eliminaci vyjádřit jako aritmetické vektory souřadnic vzhledem k bázi A.

↑ rumik:
Dokud nezjistím, co je A, tak ti nedokážu pomoct.

↑ rumik:
A nebyl ještě třeba nějaký společný úvod k úlohám 1., 2., …? Nebo nemáte z přednášky zavedené nějaké označení?
↑ Pavel Brožek:
Jestli máme nějaké označení to nevím... Jinak úloha před tím je kuželosečka a nemá s tímhle příkladem nic společného a žádné jiné zadání tu není... :(

Ještě mě napadá tahle interpretace zadání: Máme vektorové prostory
a
.
je zobrazení z
do
.
je báze
a
je báze
.
je matice zobrazení
vzhledem k bázím
a
. Je to takto možné?
Pak by ale vyjádřit vektory báze jádra jako aritmetické vektory souřadnic vzhledem k bázi
prostoru
bylo triviální – byly by to ty vektory, co dostaneme řešením soustavy rovnic s nulovou pravou stranou, tedy Gaussovou eliminací.
↑ Pavel Brožek:
No možné to je... V tom případě ale nevím proč jsem neudělal zkoušku, protože přesně takhle jsem ten příkald řešil... :D Nejspíš to tak bude... ;)
Stránky: 1