Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřebovala bych pomoct s tímto příkladem. Nemůžu přijít na to, jaký zvolit postup.
Zadání:
Napište parametrické rovnice přímky p , která prochází bodem C a je
rovnoběžná s přímkou AB . Vyjádřete přímku p obecnou
rovnicí.
Znám bod A (1, 1), bod B (1, 3) a C (0, 3)
Zatím jsem si vypočítala směrový a normálový vektor přímky AB a dál nevím, jelikož mi nejde vyloučit z rovnice parametr t...
Řešení:
směrový vektor mi vyšel (0,2)
normálový vektor (-2, O)
parametrické rovnice mi vyšly: x = 1
y = 1 + 2
↑ Pavlina89:
Ahoj,
v parametrických rovnicích máš naopak parametr "vyloučený až moc" - zapomnělas ho tam napsat a špatně je i ten zbytek :-) Parametrické rovnice jsou
x = 0
y = 3+ 2t
Parametr se v tomto případě vyloučí velmi jednoduše - druhou rovnici musíš násobit nulou. A pak "obě rovnice" sečíst (nebo odečíst, to je v tomto případě úplně jedno).
Jinak - obecnou rovnici můžeš dostat nejen vyloučením parametru, ale i pomocí normálového vektoru, tedy
-2x+0.y+C = 0
A konstantu C zjistíš tak, že za x a y dosadíš souřadnice bodu C, který na přímce leží.
Zdravím,
↑ Pavlina89:
přesunula jsem témata z analytické geometrie, co jsi založila, do SŠ (tomu odpovídá) a v úvodním tématu jsou i materiály. Pokud to berete v rámci opakování ze SŠ, tak je vhodnější umísťovat téma do SŠ. Děkuji.
Stránky: 1