Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ neznajut:
Zdravím,
ta první derivace není dobře.

↑ neznajut:
Je to o fous lepší, ale stále to není ono.

↑ neznajut:
To je dobře.
Pokud vyšetřujete monotónost, tak ano. Ale moc hezky to tedy nevychází.

↑ neznajut:
Dobře.
Je potřeba to převést na jeden zlomek a řešit to jako rovnici v podílovém tvaru.
↑ neznajut:
Zdravím,
v posledním příspěvku jsi se zaměřil na 2. derivaci, tedy směrem k vyšetření inflexních bodů. Je to záměr, že jsi nedořešil nulové body 1. derivace (zřejmě v pořádku ↑ teolog:)?
K posledním příspěvku:
Před zahájením derivování bylo třeba stanovit def. obor funkce (má vliv i na pozdější úpravy). Potom od kroku:
upravím na:
a rozložím dle vzorce:
. Máš obdobný postup, ale nejsem si jistá s použitím vzorce
k úpravě, jak jsi použil. Ovšem s ohledem na def. obor zde narazíme na problém - je vidět?
Tři kořeny?
V R určitě nejsou 3 kořeny, musí v tom být nějaký nepořádek. Kontroluješ, prosím, jednotlivé kroky v MAW? Děkuji.
jelena napsal(a):
↑ neznajut:Kontroluješ, prosím, jednotlivé kroky v MAW? Děkuji.
Kontroluju přes Wolfram, občas. Ale koukám, že MAW je zajimavá věc. Ovšem nenapsali mi tam jake jsou kořeny.
↑ neznajut:
děkuji, definována je pro
. Bod
do def. oboru náleží, ovšem můžeme ho vyšetřit pouze zpráva, zleva již není definiční obor. Nejvhodnější se mi jeví spočítat limitu k tomuto bodu zpráva (nebo přímo hodnotu f(x) v tomto bodě). Derivace v tomto bodě je jen jednostranná.
Můžeme ho brát jako bod podezřelý z extrému, ale ověřování kvality takového bodu bude náročnější - jak máte v materiálech? Brali jste takovou situaci? Případně doplním odkaz, pokud nemáš vlastní (měli byste, když je v zadání).
Ale koukám, že MAW je zajimavá věc. Ovšem nenapsali mi tam jaké jsou kořeny.
ano, dívala jsem do historie, k tomuto zadání jen vykresluje graf a nalézá derivace bez kořenů. Tak alespoň zkontrolovat shodu grafu + kořeny ve WA.