Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Diferenciál je funkce dvou proměnných, která se jistým způsobem podobá funkci f. Diferenciál se ale vždy podobá funkci f jen v okolí nějakého daného bodu
(je to "diferenciál v bodě
"). Každému přípustnému bodu
přísluší jeho vlastní diferenciál, tj. speciální funkce dvou proměnných.
Tvá rovnice je formulovaná jaksi moc vzletně, přijde mi velice nenázorná protože se snaží skrýt význam bodu
. Napsal bych spíš něco jako .
Je to lineární funkce dvou proměnných h a k, kde ty výrazy ve velkých závorkách jsou její pevné koeficienty, konkrétní hodnoty jakýchsi parciálních derivací. Bod
jde brát taky jako proměnnou, ale nejdřív to chce pochopit jak to vypadá, když si ho takhle zafixuješ a zkoumáš konkrétní diferenciál v tom bodě.
Možná, že pojem "diferenciál v daném bodě" se na tvé škole nenosí, ale každopádně, představa napodobování funkce f v okolí nějakého bodu lineární funkcí je klíčová. Symboly h a k rozhodně vyjadřují proměnné této lineární funkce dvou proměnných.
Možná jsi zvyklý na nějaký opravdu hodně odlišný přístup, v tom případě ti snad pomůže někdo způsobilejší.
↑ Optix:Diferenciál funkce dvou promìnných. Má-li funkce f = f(x; y) spojité parciální
derivace v bodì a; pak lineární formu (funkci)
df(a; h) = @f
@x(a)h1 +
@f
@y(a)h2; h = (h1; h2)
nazýváme diferenciálem funkce f v bodì a: Diferenciál funkce obvykle zapisujeme v
kanonickém tvaru
df(a) = @f
@x(a)dx +
@f
@y(a)dy;
kde diferenciály dx a dy jsou lineární funkce, pro které je
dx(h) = h1 a dy(h) = h2

Stenly to chápe podobně jako já. Procvičovací otázka: jakým symbolům v mé verzi odpovídají stenlyho symboly a, h, h1 a h2?
↑ vojta_vorel:
no to co jsi napsal mi příjde naprosto stejné s mým vyjádřením diferenciálu, takže v tom problém nevidím.
Mě zajímá jenom význam těch dvou písmen, například máme-li funkci dvou proměnných 
pak její diferenciál je
ano?
ale dle definic by to měl být 
nebo jsem úplně mimo
↑ Optix:
Zdravím
Nejjednodušší způsob (podle mě) jak chápat písmena h,k je. že

jelikož diferenciál vyjadřuje "přesné hodnoty" pouze v nekonečně malém okolí bodu, tak se např ve fyzice zapisuje místo h, k dx,dy.
Tedy diferenciál funkce f lze psát jako
nic méně matematika pohlíží na diferenciál jako aproximaci lineární funkcí, proto se místo tohoto zápisu používá ten co máš ve výsledcích
No prostě ty písmena h,k znamenají vzdálenosti od bodu ve kterém je určen diferenciál na příslušných osách