Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, Poradil by mi někdo se součtem řady pro konečné n?:
Nejsem si jistej tím zápisem, každopádně je to myšleno tak že Z je nějaké číslo, pevně dané a n jde od 1 až po stav kdy bude 2^0 = 1. Proto n=z.
Netuším jak s tím pohnout, děkuju za jakékoliv posunutí.
Vzhledem k tomu že je z dané tak mě napadlo jenom vytáhnout to před řadu:
ale dál nevím jak
Zkusím, ale umím s tím zacházet když to jde do nekonečna:
i = n-1 n=1 >> i=0 >
protože 1/4 < 0 potom: 
Jak do toho ale zakomponovat tu konečnou hodnotu?
Dobrá tedy. Pokračuju:
Když z = 2013 tak potom:
To je skoro 1/3 ale neni to trochu blbost?
Když to potom vynásobím původním výrazem dostanu že:
po úpravě:
Je to tak?
Pokud ano, děkuji pěkně :-)
Numera jsou to krásný... nakonec jsem zjistil, že k celému výsledku ještě musím připočíst jedničku aby byl úplnej :) Jinak u takovéhoto obrovského čísla lze špatně určit správnost výsledku asi :D Když počítám něco do 1000 tak si to představim a odzkouším v hlavě. Tohle číslo si už neodzkouším, takže to musí bejt buď dobře nebo úplně špatně :D
Snad ještě jedna poznámka o jednoduché transformaci může být dodána. Lze totiž bez obav sčítat i "od konce" (vlivem komutativity operace sčítání), potom lze manipulovat se součtem efektivněji:
Nyní postačí přímá aplikace součtu prvních členů geometrické posloupnosti s prvním členem
a posledním členem
při zřejmém kvocientu
. Substitucí (transformací)
se tak lze vyhnout vytýkání členu a jeho opětovnému zapracování do výsledku součtu.
Ok takže zase vzorec?:
Já mám q = 4
a1 = 1
a počet členů je 2013-1 protože počítám členy od 4^0 po 4^2012
http://www.wolframalpha.com/input/?i=su … D0+to+2012
proč je to jiný výsledek než to co jsem spočítal já?:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%5 … %7D%7B3%7D
je to kvůli tomu, že je tam zakulkován i "nultý člen" ? Takže vlastně moje n by mělo být 2013 a ne 2012?
↑ Freedy:
Ne, n = 2012 (člen a_2013 neexistuje), ale počet sčítaných členů je 2013 (jak správně uvedeno + nultý člen). Pro pro součet členů geometrické posloupnosti od a_0 po a_n se proto použije vzorec
↑ Jj:
Na co taková numera jsou? Třeba na demonstraci faktu, že člověk, který je schopen je chápat, je v jistém smyslu téměř nekonečněkrát větší než téměř nekonečný vesmír...