Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Nazdar! Mam problem, ktory mozno vobec nie je taky narocny, ale nijakovsky ho neviem vyriesit.
Mame mnohouholnik s jednou stranou dlzky b a n stranami dlzky a. Ako vidiet na obrazku uhly medzi stranami dlzky a su vsetky rovnake (beta). Dva uhly medzi stranou b a stranami a su tiez rovnake (alfa). Ulohou je vypocitat uhly alfa a beta ak pozname premenne a, b a n (pocet stran s dlzkou a).
Ahoj.
Obrazec v první úloze je rovnoramenný lichoběžník složený ze dvou částí, z nichž první je kosočtverce o staně
a vnitřních úhleh
,
druhou částí je rovnoramenný trojúhelník se základnou
a rameny délek
. Z toho trojúhelníka snadno zjistíme, že
už je hračka pro základní školu :-). Offline
Součet úhlu v konvexním n-úhelníku je vždy:
Strany a jsou stejné a úhly které je svírají také, takže se bude jednat o polovinu pravidelného n-úhelníku.
Alfa je teda polovina úhlu beta.
Proměnné "a" a "b" ani znát nemusíš, stačí jen vědět že úhel při vrcholu pravidelného n-úhelníka je:
A alfa je teda polovina úhlu beta.
Pokud jsem úlohu pochopil špatně, omlouvám se :D
↑ Rumburak:
Dakujem za odpoved. Ano, prvy pripad je jednoduchy, ja vsak hlavne potrebujem riesenie pripadov s viacerymi stranemi. Tiez by som chcel upozornit, ze tie trojuholniky nemusia byt rovnoramenne (a teda dany "obluk" nemusi vzdy byt polovicou pravidelneho n-uholnika), pre ukazku davam dalsi obrazok.
↑ faiface:
Jasně, to jsem pochopil. Ale připadá mi, že každý takový obrazec se dá poskládat "do výšky" z rovnoramenných lichoběžníků,
k nimž někdy ještě přibude jeden "vrcholový" rovnoramenný trojúhelník.
Prijde mi, že kdyz jsou ty strany stejně dlouhé, tak to budou strany pravidelnyho mnohouhelniku
Freedy napsal(a):
Prijde mi, že kdyz jsou ty strany stejně dlouhé, tak to budou strany pravidelnyho mnohouhelniku
Nemusia byt, s pravidelnym n-uholnikom sa okrem rovnakych dlzok stran spaja aj jeden specificky uhol, ktory tieto strany zvieraju, pricom v mojej "ulohe" nemusia tieto strany vobec zvierat tento konkretny uhol (staci zmenit dlzku strany b a uhly su hned uplne ine).
Rumburak napsal(a):
Připadá mi, že každý takový obrazec se dá poskládat "do výšky" z rovnoramenných lichoběžníků,
k nimž někdy ještě přibude jeden "vrcholový" rovnoramenný trojúhelník.
Ospravedlnujem sa, ale toto som nepochopil...
↑ faiface:
Ahoj,
zadaný n-úhelník doplň na (n+1)-úhelník tak, že místo úhlů alfa naneseš beta/2. Dostaneš sjednocení n-1 rovnoramenných trojúhelníků s úhly při základně beta/2 a při hlavním vrcholu 180-beta. Z toho úhel beta snadno zjistíš.
↑ martisek:
Dakujem za odpoved. Toto je dobry napad, ale mohli by ste mi prosim presnejsie vysvetit, ako potom zistim ten uhol beta? Pretoze ak ho chcem zistit, musim zistit jednu vec: dlzku od jedneho bodu usecky b k vami popisanemu "stredovemu" bodu.
jarrro napsal(a):
zatiaľ len postreh že musí platiť
:D jop, presne tuto rovnicu mam napisanu od mojho prveho prispevku v notese. Len neviem najist druhu, v ktorej sa samozrejme musia pouzit hodnoty premennych a, b.
↑ faiface:
No, nápad možná dobrý, ale napsal jsem si to a bohužel to k ničemu nevede. Rovnice
je jasná, můj nápad vede na
což měla být druhá rovnice, ale není - je to totéž. Je potřeba nějak "zapojit" zadané délky, ale zatím nevím, jak. No, nic, budu přemýšlet.
↑ martisek:
Dakujem vam a vsetkym, ktory sa budete tymto problemom zaoberat, je to pre mna relativne dost dolezite.
↑ faiface:
Ještě jinak - jenom nápad, ale mělo by to být schůdné:
Rozřež to úsečkami rovnoběžnými s b na rovnoramenné lichoběžníky. Úhel při delší základně je v tom nejspodnějším alfa, nad ním
, potom (tuším)
atd. Podobně bude třeba zkracovat b. Při lichém n skončíš lichoběžníkem, který nakreslils pro n=3, při sudém zbude rovnoramenný trojúhelník. Místo alfa máš postupně zmenšující se úhel - to určitě půjde napsat jako posloupnost v závislosti na n tak, jak jsem naznačil. A místo b postupně se zkracující základnu. No a pak stačí vyřešit ten poslední lichoběžník resp. trojúhelník.
↑ faiface:
Ahoj,
ještě snad toto:
Takže druhá rovnice porovnáním pravých stran dvou ze tří barevných rovnic.
Máme dvě rovnice pro dvě neznámé, ale explicitní vyjádření alfa, beta asi bude trochu mazec...
↑ faiface:
Pokusím se vysvětlit to.
Máme úsečku
délky
v roli jakési "základny" a zároveň lomenou čáru
, kde
,
při čemž každý z jejích "segmentů"
,
,
mají délku
.
Z dalších podmínek o velikostech úhlů vyplývá, že
je rovnoramenný lichoběžník, který tvoří jakési "přízemí"
celého (n+1)-úhelníku.
Pokud
, máme "nad přízemím" také "první patro", což bude opět rovnoramenný lichoběžník
v případě
,
resp. rovnoramenný trojúhelník
(se základnou
) , pakliže
.
S rostoucím
přibývají další takováto "patra".
Ale netvrdím, že tato cesta někam povede, je to jen takový postřeh.
↑ faiface:
Ne příliš složitým odvozením se dá dostat toto:
(to už někdo lehce odvodil)
a
Ovšem jak z toho dostat
to opravdu netuším.
Po editaci:
pro výpočet
by se snad dal nějak využít vzorec: ( při vhodných substitucích)
↑ Rumburak:
Uz rozumiem, ale nemyslim, ze takymto sposobom by sa dalo dopracovat k vysledku, pretoze nevieme, o kolko sa bude dlzka "b" zmensovat. A ak by sme to vedeli, tak by sme lahko vedeli vypocitat uhol alfa a potom aj uhol beta. Takze takto asi nie.
↑ faiface:
No nicméně za použití posledního vztahu v mém minulém příspěvku se dá (i když to není žádný med) dospět k následujícímu vztahu:
A tuto rovnici snad vyřešit nějakou numerickoui metodou
↑ Honzc:
Můj postup, který jsem navrhl zde - ↑ martisek: - vede bohužel taky jen k numerickému řešení, takže se mu ↑ faiface: bohužel asi nevyhne...
↑ martisek:
Vsak ja chcem prave numericke riesenie, ale ja tie vzorce v sucasnom stave mojich vedomosti naozaj nie som schopny upravit na alfa = ... a beta = ...
:(
↑ faiface:
Právě že ani my ne :-) Pokud bychom toho byli schopni, byl by problém vyřešen a nenavrhujeme numerické řešení.
Numerické řešení spočívá v tom, že nemá žádné alfa = . Prostě řekni, kolik je a, b, n a já ti třeba z rovnice kolegy ↑ Honzc:
spočítám, kolik je alfa.
Stránky: 1 2