Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 07. 2013 16:55

maxmilian
Reputace:   

Mocniny + podmínky

Dobrý den,
vyskytl se problém s dal%u0161í opakovanou látkou na reparát z matematiky.
Nevím jak bych popsal problém, tak rovnou napí%u0161u p%u0159íklad, na kterém to uká%u017Eu...
$0,2a^{3}b^{2}c^{6}.(-2,5ab^{4}c):(-\frac{1}{2}ab^{3}c^{4})^{2}$
Tady je příklad... Výsledek má vyjít $\frac{-2^{a2}}{c}$ ale výsledek mi vyšel totálně jinak...
Jo a ještě tam byly podmínky...
U některých příkladů podmínky jsou a u některých nejsou.Prosím o vysvětlení kde mají být a jak je mám určit a také o přesný postup k vyřešení tohohle názorného příkladu...Jak jde vidět Základní škola Náměstí Svornosti 7 Brno, mne na střední školu nenaučila absolutně nic.
Děkuji

#2 28. 07. 2013 17:36

pietro
Reputace:   187 

Re: Mocniny + podmínky

↑ maxmilian: Ahoj, na kontrolu použi aj nástroj
http://www.wolframalpha.com/input/?i=0. … 3*c^4%29^2

a podmienky, v tomto prípade menovatele musia byť rôzne od nuly, lebo sa Ti aj nástroj zadrie

http://www.wolframalpha.com/input/?i=1%2F0

a nevypočítaš nič.

#3 28. 07. 2013 18:18

maxmilian
Reputace:   

Děkuji za snahu ale nepochopil sem ani slovo....Nemohl by mi to někdo vysvětlit česky a to "polopatě" ?

#4 28. 07. 2013 18:20

maxmilian
Reputace:   

A navíc jsem jsme se zeptal, jak mám poznat  u kterého příkladu podmínky napsat a jak je určit...Protože momentálně počítám Bělouna  a tam u nějkých příkladuve výsledcích podmínky jsou a někde ne...

#5 28. 07. 2013 18:23

maxmilian
Reputace:   

A na té stránce jsme našel jen výsledek.. který jsme už i tak věděl z výsledků z učebnice zezadu...
Tudíž "rada" uživatele "pietra" my nebyla ničím  užitečná ani mi nic nedala...nic proti.

#6 28. 07. 2013 19:37

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

$0,2a^{3}b^{2}c^{6}.(-2,5ab^{4}c):(-\frac{1}{2}ab^{3}c^{4})^{2}$
Násobit umíme každou dvojici reálných čísel. Podmínky smysluplnosti jsou potřeba, pokud se vyskytne operace, která není definovaná pro každou dvojici čísel, například dělení nulou. $1/0$ nemá smysl pro reálná čísla.
V příkladu dělíš tímto: $D=(-\frac{1}{2}ab^{3}c^{4})^{2}$, takže podmínka je, aby toto bylo nenulové číslo: $D\neq 0$. $D$ je druhá mocnina nějakého čísla a ta je nulová, když ono číslo vevnitř je nulové, takže podmínka je
$-\frac{1}{2}ab^{3}c^{4}\neq 0$. To vlevo je součin několika čísel a ten je nulový, právě když aspoň jedno z těch čísel je nulové. Takže nakonec podmínka, která by měla být ve výsledcích je
$a,b,c\neq 0$.

Zbytek je o znalosti vlastností násobení a dělení. Zkus napsat svůj postup výpočtu a zdůvodnit kroky. Takhle nevím, čemu ve výpočtu nerozumíš.

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

Zápatí