Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 07. 2013 18:58

miso16211
Πυθαγόραc
Pozice: n/a

vektorový priestor

zdravím, mam problem s touto definíciou

Množina všech orientovaných úseček v rovině s počátečním bodem O vzhledem ke sčítání orientovaných úseček a jejich násobení reálnými čísly je vektorový prostor.

prečo je tam vzhľadom k ich ščítaniu a nasobeniu?

Viem, že vektory sa môžu sčítať, násobiť skalárne alebo vektorovo navzájom, alebo číslom násobiť.

• (téma jako vyřešené označil(a) miso16211)

#2 30. 07. 2013 19:13 — Editoval Brano (30. 07. 2013 19:14)

Brano
Reputace:   232 

Re: vektorový priestor

vektorovy priestor je formalne:
1. mnozina vektorov
2. mnozina skalarov (to su cisla)
3. scitanie vektorov
4. nasobenie vektorov so skalarmi

to je to co vypisane v tom co uvadzas .
a tvoja otazka je co presne?

miso16211 napsal(a):

prečo je tam vzhľadom k ich ščítaniu a nasobeniu?

tu ti vypadlo k nasobeniu cislami.
Podla definicie tam proste tie operacie musia byt, mnoziny nestacia, ked nevies co sa s tymi objektami moze robit.

miso16211 napsal(a):

Viem, že vektory sa môžu sčítať, násobiť skalárne alebo vektorovo navzájom, alebo číslom násobiť.

skalarne nasobenie na vektorovom priestore nemusi byt nutne, aj ked sa casto ziada
a vektorove tam casto ani nie je, lebo v takej najprirodzenejsej forme existuje iba v trojrozmernom priestore - cize ani na tych orientovanych useckach v rovine ho nevies definovat.

pozn. prirodzene zovseobecnenie vektoroveho sucinu je vonkajsi sucin, ale tipujem, ze Grassmannove algebry ste asi este nebrali.

#3 30. 07. 2013 21:53

miso16211
Πυθαγόραc

↑ Brano:

jak može byť nejaká činnosť priestorom?

vektorovy priestor je formalne:
3. scitanie vektorov
4. nasobenie vektorov so skalarmi

?

Ak by sme nebrali vzhľadom aky by to bol priestor?

#4 30. 07. 2013 22:13

Hanis
Veterán
Místo: Brno
Škola: PřF MUNI - Statistika a analýza dat
Pozice: Děvče pro všechno
Reputace:   148 

Ahoj,

abys měl vekorový prostor, potřebuješ v zásadě:

Množinu, ze které budeš brát vektory - to mohou být n-tice čísel (to co obvykle znáš), matice daného rozměru, spojité funkce na intervalu [a,b]... Označme ji např. U.

Těleso nad kterým vektorový prostor konstruuješ - nejčastěji reálná nebo komplexní čísla. Označme např. T.

Vnitřní operaci, která spolu s U tvoří komutativní grupu. (Tj. UxU->U, která splňuje  uzavřenost, neutrální prvek, inverzní prvek, asociativita, komutativita).

Vnější operace, tj. TxU->U, která splňuje asociativitu.

A tyto operace musí být provázané distributivními zákony.

Pokud bys chtěl nějaké příklady proč něco je nebo naopak není VP, ozvi se.
Pokud bys chtěl definice VP axiomatizovat, tak taky není problém.

Hlavně musíš rozumět pojmům - co je to těleso, grupa, distrivutivita, asociativita, inverzní prvek, neutrální prvek a neztratit se ve značení.

#5 30. 07. 2013 23:30 — Editoval Brano (30. 07. 2013 23:32)

Brano

↑ miso16211:
ked sa to napise formalne, tak to nie je myslene ako cinnost. t.j. mysli sa tam scitanie ako funkcia

$V$ je mnozina vektorov, $R$ mnozina skalarov
scitanie je funkcia
$+:V\times V\to V$
nasobenie skalarom tiez
$\cdot: R\times V\to V$

a vektorovy priestor je potom stvorica
$(V,R,+,\cdot)$ ak splna este nejake predpoklady co spominal Hanis; t.j. vseliake asociativne a distributivne zakony a kadeco dalsie

ak by si mal len mnoziny $V,R$, tak kym nespecifikujes operacie, tak su to len mnoziny bez struktury. to by rovnako dobre mohol byt aj subor krav a koni - co s nimi, ani nasobit sa nedaju. na druhu stranu ak zadefinujes ako scitavat kravy a nasobit ich s konmi, tak aby si splnil pozadovane vlastnosti, tak mas vektorovy priestor.

#6 30. 07. 2013 23:35

vanok
Reputace:   742 

Ahoj ↑ miso16211:,
Poznamka:Ak ti ide o dokaz vektorov o ktorych pises, tak na ich poriadnu definiciu sa pouziva relacia "équipollencie ", ktoru v rovine mozme definovat vdaka pojmu rovnobeznika. A potom uz mozes najt rigorozny dokaz, ze tvoje vektory tvoria vektorovy priestor.
( inac objav vektoroveho poctu parti Hamilton-ovy zo suvisom z jeho kvaternionmy ako aj Grasmann- ovy) tvoj priklad vdaka vlasnostiach ktore sa ukazu v tejto situacii, dal pondnet k axionatizacii vektorovych priestorov....

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#7 30. 07. 2013 23:47

Brano

↑ vanok:
V tomto pripade ju asi nebude treba, lebo ak som to spravne pochopil, tak tam uvazuje iba orientovane usecky ktore vychadzaju z jedneho bodu O.

#8 31. 07. 2013 00:28

vanok

Pozdravujem ↑ Brano:,
Ak kolega pouzije napr analyticku geometriu tak pochopitelne nie. Ale ak ide o prve cvicenie z vektormy ... tak metoda, co som mu navrhol je najrirodzenejsia.( kazdy vektor ma équipollentneho representa z pociatkom v O).
Cize bolo by uzitocne vediet povod toho cvicenia.
Preto ↑ miso16211: mozes nam upresnit jeho povod.

Srdecne Vanok
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#9 31. 07. 2013 09:06 — Editoval miso16211 (31. 07. 2013 09:07)

miso16211
Πυθαγόραc

↑ vanok:

http://mdg.vsb.cz//M/index.php?e=0,13&z=11

hned prvá poučka

pre vše - ja len začínam, a zastavil som sa na tých definíciach, žiadne príklady som nepočítal, neviem čo je grupa(počul som o tom), neviem čo je teleso, vektor je nejaký objekt, skalár je čislo. To čo  Hanis píše viem pol na pol.  Čo znamená skrátka VxV ? priestor? grupu? funkciu?

↑ Brano:

$+:V\times V\to V$  znamená že sčítacia funkcia je daná, VxV - je predpis funkcie pre šcítanie?

x - písmenko značí že ide o nejakú funkciu?

#10 31. 07. 2013 09:30

Brano

$\times$ je kartezianskysucin mnozin

$+:V\times V\to V$
v podstate znamena, ze funkcia sa vola/znaci $+$, ma dva vstupy, prvy je vektor z $V$, druhy je vektor z $V$ a ma jeden vystup - vektor z $V$

#11 31. 07. 2013 09:40

miso16211
Πυθαγόραc

↑ Brano:
a kde je predpis, nieco co vytvára nieco ine? pravdepodobne je to len vseobecny zapis.

#12 31. 07. 2013 09:58

vanok

Tvoj dokument co si si vybral na studium ma aj cast: riesenie. Tak mozno by si to mohol vyuzit.
Inac mas pravdu ze na vseobecne studium vektorovych priestorov je potrebne poznat pojmy grupy, telesa... Cize zaklady algebry.

Srdecne Vanok

#13 31. 07. 2013 10:55 — Editoval Brano (31. 07. 2013 10:55)

Brano

↑ miso16211:
to je ako ked napises $f:R\to R$ to znamena, ze si zatial povedal, ze ide o nejaku funkciu $f$ s jednou realnou premennou, co nadobuda realne hodnoty, nic blizsie v tom symbole nie je povedane.

#14 31. 07. 2013 12:59

Hanis
Veterán

↑ miso16211:

Pokud neznáš pojmy, tak se moc daleko nedostaneš. Nemůžeš začít studovat matematiku odprostřed.

#15 31. 07. 2013 13:24 — Editoval miso16211 (31. 07. 2013 13:26)

miso16211
Πυθαγόραc

↑ Hanis: ja som chcel zacat s linearnou algebrou, ale teraz vidim ze si zopakujem pořádne logiku.

nemam materiály, kde su uplne zaklady. na tej stranke KMDG VŠB TUO tam nie je vela základov. Tak čo mam robiť?

niečo ako stránka realisticky.cz pre vysokú školu asi neexistuje, (ten výklad mi vyhovuje), väčšinou je definicia, vyklad, par uloh s riešenim a pár uloh iba s vysledkami. neznašam definicie keď nie su vysvetlene, NÁJDENE nejakou cestou!

#16 31. 07. 2013 13:40

Hanis
Veterán

Definice se nedokazují. Definice se zavádí. Věty se dokazují.

Velice dobrý materiál je tento

#17 31. 07. 2013 14:35

miso16211
Πυθαγόραc

↑ Hanis:

jo díki. To som asi potreboval

Zápatí