Stránky: 1
zdravím, mam problem s touto definíciou
Množina všech orientovaných úseček v rovině s počátečním bodem O vzhledem ke sčítání orientovaných úseček a jejich násobení reálnými čísly je vektorový prostor.
prečo je tam vzhľadom k ich ščítaniu a nasobeniu?
Viem, že vektory sa môžu sčítať, násobiť skalárne alebo vektorovo navzájom, alebo číslom násobiť.
vektorovy priestor je formalne:
1. mnozina vektorov
2. mnozina skalarov (to su cisla)
3. scitanie vektorov
4. nasobenie vektorov so skalarmi
to je to co vypisane v tom co uvadzas .
a tvoja otazka je co presne?
miso16211 napsal(a):
prečo je tam vzhľadom k ich ščítaniu a nasobeniu?
tu ti vypadlo k nasobeniu cislami.
Podla definicie tam proste tie operacie musia byt, mnoziny nestacia, ked nevies co sa s tymi objektami moze robit.
miso16211 napsal(a):
Viem, že vektory sa môžu sčítať, násobiť skalárne alebo vektorovo navzájom, alebo číslom násobiť.
skalarne nasobenie na vektorovom priestore nemusi byt nutne, aj ked sa casto ziada
a vektorove tam casto ani nie je, lebo v takej najprirodzenejsej forme existuje iba v trojrozmernom priestore - cize ani na tych orientovanych useckach v rovine ho nevies definovat.
pozn. prirodzene zovseobecnenie vektoroveho sucinu je vonkajsi sucin, ale tipujem, ze Grassmannove algebry ste asi este nebrali.

Ahoj,
abys měl vekorový prostor, potřebuješ v zásadě:
Množinu, ze které budeš brát vektory - to mohou být n-tice čísel (to co obvykle znáš), matice daného rozměru, spojité funkce na intervalu [a,b]... Označme ji např. U.
Těleso nad kterým vektorový prostor konstruuješ - nejčastěji reálná nebo komplexní čísla. Označme např. T.
Vnitřní operaci, která spolu s U tvoří komutativní grupu. (Tj. UxU->U, která splňuje uzavřenost, neutrální prvek, inverzní prvek, asociativita, komutativita).
Vnější operace, tj. TxU->U, která splňuje asociativitu.
A tyto operace musí být provázané distributivními zákony.
Pokud bys chtěl nějaké příklady proč něco je nebo naopak není VP, ozvi se.
Pokud bys chtěl definice VP axiomatizovat, tak taky není problém.
Hlavně musíš rozumět pojmům - co je to těleso, grupa, distrivutivita, asociativita, inverzní prvek, neutrální prvek a neztratit se ve značení.
↑ miso16211:
ked sa to napise formalne, tak to nie je myslene ako cinnost. t.j. mysli sa tam scitanie ako funkcia
je mnozina vektorov,
mnozina skalarov
scitanie je funkcia
nasobenie skalarom tiez
a vektorovy priestor je potom stvorica
ak splna este nejake predpoklady co spominal Hanis; t.j. vseliake asociativne a distributivne zakony a kadeco dalsie
ak by si mal len mnoziny
, tak kym nespecifikujes operacie, tak su to len mnoziny bez struktury. to by rovnako dobre mohol byt aj subor krav a koni - co s nimi, ani nasobit sa nedaju. na druhu stranu ak zadefinujes ako scitavat kravy a nasobit ich s konmi, tak aby si splnil pozadovane vlastnosti, tak mas vektorovy priestor.
Ahoj ↑ miso16211:,
Poznamka:Ak ti ide o dokaz vektorov o ktorych pises, tak na ich poriadnu definiciu sa pouziva relacia "équipollencie ", ktoru v rovine mozme definovat vdaka pojmu rovnobeznika. A potom uz mozes najt rigorozny dokaz, ze tvoje vektory tvoria vektorovy priestor.
( inac objav vektoroveho poctu parti Hamilton-ovy zo suvisom z jeho kvaternionmy ako aj Grasmann- ovy) tvoj priklad vdaka vlasnostiach ktore sa ukazu v tejto situacii, dal pondnet k axionatizacii vektorovych priestorov....
Pozdravujem ↑ Brano:,
Ak kolega pouzije napr analyticku geometriu tak pochopitelne nie. Ale ak ide o prve cvicenie z vektormy ... tak metoda, co som mu navrhol je najrirodzenejsia.( kazdy vektor ma équipollentneho representa z pociatkom v O).
Cize bolo by uzitocne vediet povod toho cvicenia.
Preto ↑ miso16211: mozes nam upresnit jeho povod.
↑ vanok:
http://mdg.vsb.cz//M/index.php?e=0,13&z=11
hned prvá poučka
pre vše - ja len začínam, a zastavil som sa na tých definíciach, žiadne príklady som nepočítal, neviem čo je grupa(počul som o tom), neviem čo je teleso, vektor je nejaký objekt, skalár je čislo. To čo Hanis píše viem pol na pol. Čo znamená skrátka VxV ? priestor? grupu? funkciu?
↑ Brano:
znamená že sčítacia funkcia je daná, VxV - je predpis funkcie pre šcítanie?
x - písmenko značí že ide o nejakú funkciu?
Tvoj dokument co si si vybral na studium ma aj cast: riesenie. Tak mozno by si to mohol vyuzit.
Inac mas pravdu ze na vseobecne studium vektorovych priestorov je potrebne poznat pojmy grupy, telesa... Cize zaklady algebry.
↑ miso16211:
to je ako ked napises
to znamena, ze si zatial povedal, ze ide o nejaku funkciu
s jednou realnou premennou, co nadobuda realne hodnoty, nic blizsie v tom symbole nie je povedane.

↑ miso16211:
Pokud neznáš pojmy, tak se moc daleko nedostaneš. Nemůžeš začít studovat matematiku odprostřed.
↑ Hanis: ja som chcel zacat s linearnou algebrou, ale teraz vidim ze si zopakujem pořádne logiku.
nemam materiály, kde su uplne zaklady. na tej stranke KMDG VŠB TUO tam nie je vela základov. Tak čo mam robiť?
niečo ako stránka realisticky.cz pre vysokú školu asi neexistuje, (ten výklad mi vyhovuje), väčšinou je definicia, vyklad, par uloh s riešenim a pár uloh iba s vysledkami. neznašam definicie keď nie su vysvetlene, NÁJDENE nejakou cestou!
Stránky: 1