Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Vseobecne to urcite neplati. Vezmi si napr.
s aspon 2 prvkami a topologia nech je diskretna. Potom si mozes zobrat otvorenu
ktora urcite nie je homeomorfna s
, lebo nemaju rovnaky pocet prvkov.
Pre
to tiez neplati. Zober si napr.
- jednotkovu gulu so stredom v 0 a
- jednotkovu gulu so stredom v 2. Potom
nie je homeomorfna s
, napriek tomu, ze su obe otvorene. To je zrejme z toho, ze
je suvisla a
nie je.
Dobre, to sedí. A keby sme trochu pritvrdili s prekpokladmi:
Nech ten topologický priestor je Haussdorfov a má spoč bázu pre topológiu. A chcem zistiť či dve rôzne súvislé množiny sú homeomorfné?
A spoč. báza tam asi nehrá žiadnu úlohu ... len je k dispozícii v mojom priestore.
neviem o ziadnej topologickej verzii spojitosti. mal som na mysli tu analyticku verziu ... spojnica dvoch bodov lezi cela v mnozine.
myslienka je ukazat homeomorfnost tej mnoziny s nejakou gulou. postupoval by som tak, ze si vyberies vnutorny bod a gulu, co je cela v tej mnozine a potom si nakreslis luce vychadzajuce z toho bodu - a ten homeomorfizmus by malo byt zobrazenie, co scucne ten vacsi luc (az po bod kde sa pretne shranicou mnoziny) do mensieho (po bod kde sa pretne s granicou tej malej gule)
trochu by tu mohli robit problem neohranicene mnoziny, ale myslim, ze sa to tam nepokazi.
Aha. Presne nad týmto som rozmýšľal a nevychádzalo mi to kvôli tej konvexnosti. Teraz, keď ju máme zabezpečenú, tak to sedí. A keby sme sa skúsili zamyslieť ešte nad niečím iným.
Máme množinu - nekonvexnú mláku. Ohraničenie tej množiny (nie hranica, tá je prázdna) je nejaká elastická slučka. Vyberieme v tej množine bod z vnútra + kruh (presne tak ako si to opisoval ty). No a teraz pojem homeomorfnosti je presne naťahovanie a stláčanie. Takže tú elastickú slučku by som mal byť schopný "slušne" poskladať na kruh. Nie je tak?
trosku nechapem tu poznamku s hranicou.
v
su iba dve mnoziny co maju prazdnu hranicu a to
a
.
Cize ak teda v
uvazujes mnoziny s hranicou co je uzavreta krivka co nepretina sama seba, tak by to malo prejst. Dokonca by to mohlo prejst aj pre jednoducho suvisle otvorene mnoziny. V
jednoducha suvislost asi nebude stacit, ale mozno by sa dalo pozerat na to ci je jej druha homotopicka grupa trivialna. Ale s tymto ti uz moc nepomozem, lebo algebraicku topologiu neovladam.
↑ N3st4:
ok - to bolo trochu mimo :-)
1)
plati iba pre uzavrete mnoziny
2) vyjadrenie, ze nepatri mnozine (spravne by to malo byt, ze "disjunktna s mnozinou") nie je to iste, ze je hranica prazdna. Prazdna hranica znamena
.
3) to nie je nejaka vycitka, len je dobre sa vyjadrovat v ramci zauzivanych noriem, aby aj ostatnym bolo jasne, o com je rec.
↑ N3st4:
Ahoj.
Abychom mohli konvexnost popsat ryze topologicky, potřebovali bychom ryze topologicky popsat pojem úsečky,
což si neumím dost dobře představit.
K definici úsečky obvykle využíváme srukturu lineárního prostoru.
Pomocí metriky bychom mohli definovat úsečku jako nejkratší "spojnici" dvou bodů, avšak v obecném metrickém prostoru
by byl asi problém s existencí i s jednoznačností.