Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 08. 2013 12:29

N3st4
Reputace:   12 

Homeomorfizmus otv. mn.

Ahoj. Neviem ako by som dokázal nasledujúce, a preto prosím o radu.

Majme nejakú topológiu. Ako  by som ukázal, že dve množiny z tej topológie sú homeomorfné.
Ak by to nešlo všeobecne, stačilo by aj na $\mathbb{R}^{n}$ so štandardnou topológiou.

Ďakujem.

#2 02. 08. 2013 14:31

Brano
Reputace:   232 

Re: Homeomorfizmus otv. mn.

Vseobecne to urcite neplati. Vezmi si napr. $X$ s aspon 2 prvkami a topologia nech je diskretna. Potom si mozes zobrat otvorenu $\{x\}$ ktora urcite nie je homeomorfna s $X$, lebo nemaju rovnaky pocet prvkov.

Pre $R^n$ to tiez neplati. Zober si napr. $A$ - jednotkovu gulu so stredom v 0 a $B$ - jednotkovu gulu so stredom v 2. Potom $A$ nie je homeomorfna s $A\cup B$, napriek tomu, ze su obe otvorene. To je zrejme z toho, ze $A$ je suvisla a $A\cup B$ nie je.

#3 02. 08. 2013 14:43

N3st4

Dobre, to sedí. A keby sme trochu pritvrdili s prekpokladmi:
Nech ten topologický priestor je Haussdorfov a má spoč bázu pre topológiu. A chcem zistiť či dve rôzne súvislé množiny sú homeomorfné?

A spoč. báza tam asi nehrá žiadnu úlohu ... len je k dispozícii v mojom priestore.

#4 02. 08. 2013 14:53 — Editoval Brano (02. 08. 2013 14:53)

Brano

nestaci .. v $R^n$ pre $n\ge 2$ mozes zobrat

$A=B(0,2)$ $B=B(0,2)\setminus\overline{B(0,1)}$

obe otvorene a suvisle ale A je jednoducho suvisla a B nie je; resp A ma suvislu hranicu a B nema.

Myslim, ze by mohlo platit: Ak $A,B\subseteq R^n$ su konvexne a otvorene potom su homeomorfne.

chces dokaz?

#5 02. 08. 2013 15:02

N3st4

Dôkaz by sa hodil. Ešte by som rád vedel či konvexnosť sa dá povedať topologicky inak ako spojnica dvoch bodov (úsečka) ležiaca v tej danej množine.

#6 02. 08. 2013 15:08

Brano

neviem o ziadnej topologickej verzii spojitosti. mal som na mysli tu analyticku verziu ... spojnica dvoch bodov lezi cela v mnozine.

myslienka je ukazat homeomorfnost tej mnoziny s nejakou gulou. postupoval by som tak, ze si vyberies vnutorny bod a gulu, co je cela v tej mnozine a potom si nakreslis luce vychadzajuce z toho bodu - a ten homeomorfizmus by malo byt zobrazenie, co scucne ten vacsi luc (az po bod kde sa pretne  shranicou mnoziny) do mensieho (po bod kde sa pretne s granicou tej malej gule)

trochu by tu mohli robit problem neohranicene mnoziny, ale myslim, ze sa to tam nepokazi.

#7 02. 08. 2013 15:17 — Editoval N3st4 (02. 08. 2013 15:25)

N3st4

Aha. Presne nad týmto som rozmýšľal a nevychádzalo mi to kvôli tej konvexnosti. Teraz, keď ju máme zabezpečenú, tak to sedí. A keby sme sa skúsili zamyslieť ešte nad niečím iným.

Máme množinu - nekonvexnú mláku. Ohraničenie tej množiny (nie hranica, tá je prázdna) je nejaká elastická slučka. Vyberieme v tej množine bod z vnútra + kruh (presne tak ako si to opisoval ty). No a teraz pojem homeomorfnosti je presne naťahovanie a stláčanie. Takže tú elastickú slučku by som mal byť schopný "slušne" poskladať na kruh. Nie je tak?

#8 02. 08. 2013 17:36

Brano

trosku nechapem tu poznamku s hranicou.

v $R^n$ su iba dve mnoziny co maju prazdnu hranicu a to $R^n$ a $\emptyset$.

Cize ak teda v $R^2$ uvazujes mnoziny s hranicou co je uzavreta krivka co nepretina sama seba, tak by to malo prejst. Dokonca by to mohlo prejst aj pre jednoducho suvisle otvorene mnoziny. V $R^3$ jednoducha suvislost asi nebude stacit, ale mozno by sa dalo pozerat na to ci je jej druha homotopicka grupa trivialna. Ale s tymto ti uz moc nepomozem, lebo algebraicku topologiu neovladam.

#9 02. 08. 2013 18:30

N3st4

Okay. Idem sa s tým pohrať. To s tou hranicou som myslel tak, že množinu A v $\mathbb{R}^{n}$ môžeš napísať ako: $A=Int(A)\cup \partial A$, teda vnútro + hranica. No a množina A je otv.: $A=A\setminus \partial A=Int(A)$, a to som myslel tým, že hranica je prázdna, že nepatrí tej množine.

#10 03. 08. 2013 00:08

Brano

↑ N3st4:
ok - to bolo trochu mimo :-)

1) $A=Int(A)\cup \partial A$ plati iba pre uzavrete mnoziny

2) vyjadrenie, ze nepatri mnozine (spravne by to malo byt, ze "disjunktna s mnozinou") nie je to iste, ze je hranica prazdna. Prazdna hranica znamena $\partial A=\emptyset$.

3) to nie je nejaka vycitka, len je dobre sa vyjadrovat v ramci zauzivanych noriem, aby aj ostatnym bolo jasne, o com je rec.

#11 03. 08. 2013 00:14

N3st4

Chápem. Moja chyba. Nabudúce to spíšem lepšie.

#12 05. 08. 2013 09:45

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ N3st4:
Ahoj.

Abychom mohli konvexnost popsat ryze topologicky, potřebovali bychom ryze topologicky popsat pojem úsečky,
což si neumím dost dobře představit.

K definici úsečky obvykle využíváme srukturu lineárního prostoru.

Pomocí metriky bychom mohli definovat úsečku jako nejkratší "spojnici" dvou bodů, avšak v obecném metrickém prostoru
by byl asi problém s existencí i s jednoznačností.

Zápatí