Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahojte chalani :-)
Dufam, že to písem do dobrej témy :-)
Zijem v Bratislave a tento rok som zmaturoval na Priemyslovke elektrotechnickej (odbor pocítacové siete) a v septembri nastupujem na FEI STU (fakulta elektrotechniky a informatiky slov. tech. univ.), odbor automobilová elektronika.
No, a FEI-ka je pomerne dost ťažká škola zhladiska matiky (a aj fyziky) a ja som v matike nikdy nebol bohvieako dobrý. Na priemyslovkách (alebo všeobecne povedane, na odborných skolach) v SK je menej matiky ako na gymploch. Ja som mal napríklad 2 hodiny týzdenne co je podla mna zalostne málo. Rad by som si preto teda zopakoval a naucil sa lepsie (na úroveň gymnazistu ) tie kapitoly stredoskolskej matiky, ktoré su potrebne na studium na FEI. Chcel by som teda aby ste mi poradili ktore kapitoly (casti) z matiky si mám zopakovat. Viem, ze take ako geometriu a pod. vediet nemusím. Osobne predpokladám, ze to bude vsetky druhy rovníc a nerovníc, funkcie a ich grafy a pod.
A ešte by som podotkol, že na FEI-ke je matika v mojom odbore 3 semestre. Podla toho sa aj volaju tie predmety (Matika 1 v prvom semestri, matika 2 v druhom atď).
Napíšem vám čo sa berie v ktorom semetri (urcite to plati lebo to mam zo stranky skoly)
1. Semester - Predmet: Matematika 1:
Uvod do lineárnej algebry. Diferencialny pocet realnej funkcie jednej realnej premennej
2. Semester - Predmet: Matematika 2:
ntegrálny počet reálnej funkcie jednej reálnej premennej. Diferenciálny a integrálny počet reálnej funkcie viac reálnych premenných.
3. Semester - Predmet: Matematika 3:
Krivkový integrál. Diferenciálny a integrálny počet komplexnej funkcie komplexnej premennej. Úvod do diferenciálnych rovníc. Laplaceova transformácia a jej aplikácie pri riešení diferenciálnych rovníc a elektrických obvodov.
Tak vas teda poprosím napíste mi co by som mal dobre ovládat zo SS matiky aby som mohol na nu potom pekne nadviazať na VS :-)
Dakujem
Ahoj, co se týče diferenciálního a integrálního počtu jedné proměnné, tak bych doporučil: http://www.realisticky.cz/, lineární algebru jsem se učil z http://homel.vsb.cz/~jan939/LAIT/linearni_algebra.pdf a diferenciální rovnice zase z http://mi21.vsb.cz/sites/mi21.vsb.cz/fi … ovnice.pdf.
Zdravím v tématu,
přidám ještě k dotazu
Tak vas teda poprosím napíste mi co by som mal dobre ovládat zo SS matiky aby som mohol na nu potom pekne nadviazať na VS :-)
pořád je platné a přesně tak jak píšeš: pořádně rovnice a nerovnice, základní funkce a jejich vlastnosti, velmi důležité - úprava výrazu a ovládání vzorců, včetně goniometrických. Goniometrii a komplexní čísla jste možná měli v některém z odborných předmětu. Analytická geometrie: alespoň přehled o rovnicích přímek, rovin a kuželoseček a základní poznatky ze vzájemných poloh útvarů. Z geometrie - přehled o vzorcích obsahů, obvodů, povrchů, objemů.
V tématu jsou odkazy na studijní materiály, zejména z VŠB nebo od pana Martiška je vidět, co je požadováno. Stačí tak, co se týče odkazů? (z knih pohledat Poláka "Přehled středoškolské matematiky", Janečka - toho nejvíce propočítat a Petákovou). Ať se vede.

Ďakujem pekne chlapi :-)
už som začal s výučbou :-)
kolega snakehead28 napsal(a):
Ahojte chalani :-)
Ďakujem pekne chlapi :-)
:-) co do mne, spíš snesu oslovení "Teto" (nebo jak se u vás říká?)
Jinak od času Karolíny Světlé osvobození dívek a žen pokročilo tak daleko, že i na fóru takového zaměření můžeš komunikovat s milými kolegyněmi. Tak tomu raději přizpůsobuj i oslovení. Přeji zdar (i k výučbe).
Ještě pomocí čudlíku v pravém dolním rohu můžeš označovat téma za vyřešené.

↑ jelena:
som si ani nevšimol, že si žena.
prepáč :D :D
som absolutne nekukal na take veci :-)
↑ snakehead28:
Ahoj.
Hodně bude záležet i na přístupu vyučujících. Nám bylo na první přednášce v prvním semestu řečeno shruba toto:
"Všechno, co jste se z matematiky doposud naučili, zapomeňte - zde pojedeme znovu od začátku" .
Bylo to samozřejmě míněno s určitou nadsázkou (násobilku, trojčlenku ani sinovou větu nás nikdo neučil), navíc na MFF,
na technice to může být jinak.
↑ snakehead28:
:-) stačí "kukat" na slovesa v minulém času a také při úvodním oslovování předpokládat. A jak se označuje téma za vyřešené, jsi vykoukal? :-)
↑ Rumburak:
na technice to je (nebo alespoň bylo) přesně naopak. Jak mi řekl předseda zkušební komise z přijímacího řízení z matematiky tam: "Chemii my vás naučíme - to je naše povinnost, ale pokud neumíte matematiku, co s vámi budeme dělat?" A je to i přesně v duchu profesního vzdělání u vás (v matematice). Na technice matematika není profesním základem, ale především nástrojem a ten se musí umět ovládat včas, že ano?
(násobilku, trojčlenku ani sinovou větu nás nikdo neučil)
ano :-) kolegové ze stejného vzdělávacího ústavu s tímto problémem setrvale bojuji - asi by se mělo konečně zavést do studijních plánů.
Zdravím.
↑ jelena:
Ahoj.
Také se kloním k názoru, že na technických školách převládá vůči matematice Tebou vylíčený postoj a má to i onu svoji logiku
("profesní" předmět vs. "pomocný" předmět). Ale vlastni zkušenost s tím naštěstí nemám. Jestliže se snad někde matematika
vyučuje vyloženě jen jako "kuchařka" bez odhalování vzájemných souvislostí, tak bych tam z ní - být standardním studentem -
určitě propadal.
Pokud jde o trojčlenku: i já si kreslím pomocné šipky. :-)