Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 08. 2013 13:57

snakehead28
Škola: Fakulta Elektrotechniky a Informatiky STU
Reputace:   

Príprava na VŠ štúdium

Ahojte chalani :-)

Dufam, že to písem do dobrej témy :-)

Zijem v Bratislave a tento rok som zmaturoval na Priemyslovke elektrotechnickej (odbor pocítacové siete) a v septembri nastupujem na FEI STU (fakulta elektrotechniky a informatiky slov. tech. univ.), odbor automobilová elektronika.

No, a FEI-ka je pomerne dost ťažká škola zhladiska matiky (a aj fyziky) a ja som v matike nikdy nebol bohvieako dobrý. Na priemyslovkách (alebo všeobecne povedane, na odborných skolach) v SK je menej matiky ako na gymploch. Ja som mal napríklad 2 hodiny týzdenne co je podla mna zalostne málo. Rad by som si preto teda zopakoval a naucil sa lepsie (na úroveň gymnazistu ) tie kapitoly stredoskolskej matiky, ktoré su potrebne na studium na FEI. Chcel by som teda aby ste mi poradili ktore kapitoly (casti) z matiky si mám zopakovat. Viem, ze take ako geometriu a pod. vediet nemusím. Osobne predpokladám, ze to bude vsetky druhy rovníc a nerovníc, funkcie a ich grafy a pod.

A ešte by som podotkol, že na FEI-ke je matika v mojom odbore 3 semestre. Podla toho sa aj volaju tie predmety (Matika 1 v prvom semestri, matika 2 v druhom atď).

Napíšem vám čo sa berie v ktorom semetri (urcite to plati lebo to mam zo stranky skoly)

1. Semester - Predmet: Matematika 1:
Uvod do lineárnej algebry. Diferencialny pocet realnej funkcie jednej realnej premennej

2. Semester - Predmet: Matematika 2:
ntegrálny počet reálnej funkcie jednej reálnej premennej. Diferenciálny a integrálny počet reálnej funkcie viac reálnych premenných.

3. Semester - Predmet: Matematika 3:
Krivkový integrál. Diferenciálny a integrálny počet komplexnej funkcie komplexnej premennej. Úvod do diferenciálnych rovníc. Laplaceova transformácia a jej aplikácie pri riešení diferenciálnych rovníc a elektrických obvodov.

Tak vas teda poprosím napíste mi co by som mal dobre ovládat zo SS matiky aby som mohol na nu potom pekne nadviazať na VS :-)

Dakujem

#2 04. 08. 2013 17:19

Tomas.P
Reputace:   22 

Re: Príprava na VŠ štúdium

Ahoj, co se týče diferenciálního a integrálního počtu jedné proměnné, tak bych doporučil: http://www.realisticky.cz/, lineární algebru jsem se učil z http://homel.vsb.cz/~jan939/LAIT/linearni_algebra.pdf a diferenciální rovnice zase z http://mi21.vsb.cz/sites/mi21.vsb.cz/fi … ovnice.pdf.

#3 04. 08. 2013 23:17

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím v tématu,

přidám ještě k dotazu

Tak vas teda poprosím napíste mi co by som mal dobre ovládat zo SS matiky aby som mohol na nu potom pekne nadviazať na VS :-)

pořád je platné a přesně tak jak píšeš: pořádně rovnice a nerovnice, základní funkce a jejich vlastnosti, velmi důležité - úprava výrazu a ovládání vzorců, včetně goniometrických. Goniometrii a komplexní čísla jste možná měli v některém z odborných předmětu. Analytická geometrie: alespoň přehled o rovnicích přímek, rovin a kuželoseček a základní poznatky ze vzájemných poloh útvarů. Z geometrie - přehled o vzorcích obsahů, obvodů, povrchů, objemů.

V tématu jsou odkazy na studijní materiály, zejména z VŠB nebo od pana Martiška je vidět, co je požadováno. Stačí tak, co se týče odkazů? (z knih pohledat Poláka "Přehled středoškolské matematiky", Janečka - toho nejvíce propočítat a Petákovou). Ať se vede.

#4 06. 08. 2013 21:07

snakehead28
Reputace:   

Ďakujem pekne chlapi :-)

už som začal s výučbou :-)

#5 06. 08. 2013 21:58

jelena
Jelena

kolega snakehead28 napsal(a):

Ahojte chalani :-)
Ďakujem pekne chlapi :-)

:-) co do mne, spíš snesu oslovení "Teto" (nebo jak se u vás říká?)

Jinak od času Karolíny Světlé osvobození dívek a žen pokročilo tak daleko, že i na fóru takového zaměření můžeš komunikovat s milými kolegyněmi. Tak tomu raději přizpůsobuj i oslovení. Přeji zdar (i k výučbe).

Ještě pomocí čudlíku v pravém dolním rohu můžeš označovat téma za vyřešené.

#6 07. 08. 2013 09:50

snakehead28
Reputace:   

↑ jelena:
som si ani nevšimol, že si žena.

prepáč :D :D
som absolutne nekukal na take veci :-)

#7 07. 08. 2013 10:16 — Editoval Rumburak (07. 08. 2013 10:19)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ snakehead28:

Ahoj.

Hodně bude záležet i na přístupu vyučujících.  Nám bylo na první přednášce v prvním semestu řečeno shruba toto:

"Všechno, co jste se z matematiky doposud naučili, zapomeňte - zde pojedeme znovu od začátku" .

Bylo to samozřejmě míněno s určitou nadsázkou (násobilku, trojčlenku ani sinovou větu nás nikdo neučil), navíc na MFF,
na technice to může být jinak.

#8 07. 08. 2013 22:32

jelena
Jelena

↑ snakehead28:

:-) stačí "kukat" na slovesa v minulém času a také při úvodním oslovování předpokládat. A jak se označuje téma za vyřešené, jsi vykoukal? :-)

↑ Rumburak:

na technice to je (nebo alespoň bylo) přesně naopak. Jak mi řekl předseda zkušební komise z přijímacího řízení z matematiky tam: "Chemii my vás naučíme - to je naše povinnost, ale pokud neumíte matematiku, co s vámi budeme dělat?" A je to i přesně v duchu profesního vzdělání u vás (v matematice). Na technice matematika není profesním základem, ale především nástrojem a ten se musí umět ovládat včas, že ano?

(násobilku, trojčlenku ani sinovou větu nás nikdo neučil)

ano :-) kolegové ze stejného vzdělávacího ústavu s tímto problémem setrvale bojuji - asi by se mělo konečně zavést do studijních plánů.

Zdravím.

#9 08. 08. 2013 10:52

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ jelena:

Ahoj.

Také se kloním k názoru, že na technických školách převládá vůči matematice Tebou vylíčený postoj a má to i onu svoji logiku
("profesní" předmět vs. "pomocný" předmět). Ale vlastni zkušenost s tím naštěstí nemám.  Jestliže se snad někde matematika
vyučuje vyloženě jen jako  "kuchařka" bez odhalování vzájemných souvislostí, tak bych tam z ní - být standardním studentem -
určitě propadal.

Pokud jde o trojčlenku:  i já si kreslím pomocné šipky. :-)

Zápatí