Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám tento příklad: Petr užil integrální kritérium konvergence a počítal integrál:![kopírovat do textarea $\int_{1}^{\infty } [12/(x^{2}+3x) - (2/x^{3})]dx$](/mathtex/5a/5a0c57c86347f00d6e86147267c31cdf.gif)
Dokončete výpočet.
Myslím, že teď bych měla zintegrovat daný výraz, ale nevím jak...poradíte mi?
Předem děkuju!
↑ miluska535:
Zdravím,
Dokončete výpočet.
Proč to Petr nedokončuje sám? :-) Pravděpodobně potřebuješ si nastudovat okolo integrálu nevlastních (konkrétně vlivem meze), další materiály si pohledej. Problém je v integrování nebo tak celkem? Děkuji.
Pro zápis je lepší používat \frac pro zlomek, je to přehlednější: 
↑ jelena[/r[re]p378189:
Mám v integrování tedy nějakou chybu?:
↑ vytautas:
Děkuji mockrát :)
↑ miluska535:
Ale po dosazení nekonečna do zintegrované funkce:
= nekonečný výraz, nebo ne?
↑ miluska535:
budeš muset spočítat limitu
↑ zdenek1:
A to jak? Pokud počítám správně, tak když za x dosadím nekonečno, vyjde mi neurčitý výraz...
↑ miluska535:
Zdravím (i kolegu Zdeňka),
kontrolu integrování můžeš provádět pomocí online nástrojů úvodního tématu sekce VŠ - daří se používat? K výpočtu limity pomůže přepis dle pravidel logaritmování podílu.
↑ jelena:
S integrováním už problémy nemám, ale stále mi dělá problém limita, nedokážu jí převés podle pravidel logaritmování podílu...a když už se o to pokouším, vychází mi neurčitý výraz.
↑ miluska535:
tak to, prosím, piš, co vychází a jak jsi převedla na logaritmus podílu výraz
, jelikož potom využiješ limity složené funkce a vytýkání u vnitřní funkce - viz Rychlokurz.
Kam jsi, prosím, došla? Děkuji.