Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, zas se obracím na vás, můžete mi někdo zkontrolovat tenhle příklad? Nejsem si u něj moc jistá:
Student udělá během studia na VŠ 56 zkoušek. Během prvního roku dělá zkoušky tak že rozdělení pravděpodobnosti dosažených známek bylo:
Známka: 1 2 3
Pravděpodobnost: 0,2 0,4 0,4
Jaká je pravděpodobnost, že bude-li skládat zkoušky podobně úspěšně, bude mít na konci studia průměr menší než 2? Řešte CLV.
Vyšlo mi: 

Můžete na to někdo mrknout prosím? Trochu mě mate že v zadání je 56 zkoušek?? nemá se s tím někde taky počítat??
↑ Geronimo:
a kolik je prosím EX, a var(X).... ??? moc tomu nerozumím..
↑ Geronimo:
a co když počítám podle: 
a
jaktože takhle vychází rozptyl jinak? takhle se to nedá počítat???
↑ jajiq:
Ano, timto zpusobem si spocitas rozdeleni
a na zaklade toho potom pocitas rozdeleni prumeru
.
↑ jajiq:
Vidim, ze jsme se nepochopili.
Nahodna velicina
udava znamku z jedne zkousky. Ma stredni hodnotu
a rozptyl
, jak uvadis v predchozim prispevku.
Tvym ukolem je ale vypocitat pravdepodobnost, ze prumer bude mensi jak 2. Prumer je jina nahodna velicina a ma jinou stredni hodnotu a rozptyl. Pro prumer plati jiz vzpominany vztah
, takze kdyz znas rozdeleni
, tak muzes dopocitat rozdeleni
.
Konkretne to udelas zpusobem, ktery jsem uvedl ve 4. prispevku, akorat u vypoctu rozptylu uprav hodnotu
. Pouzil jsem predchozi - spatnou - hodnotu.
Protoze prumer vznikne souctem 'velkeho mnozstvi' nezavislych nahodnych velicin, ma podle CLV normalni rozdeleni.
↑ Geronimo:
takže ještě trochu jinak:
to jde taky ne? pro mě o něco jednodušší....
↑ jajiq:
Ne, to neni spravna uvaha, tudiz ani postup.
Dodam jeste, ze nahodna velicina
nema normalni rozdeleni, takze nelze pouzit distribucni funkci normalniho rozdeleni
. Prumer uz podle CLV normlani rozdeleni ma.
↑ Geronimo:
mohla bych tedy poprosit o konečný výsledek ještě a už nebudu otravovat.
Děkuji mnohokrát
Myslim, ze nejlepsi bude si to cele projit.
Oznacme
nahodnou velicinu, ktera udava znamku dosazenou v
-tem predmetu
. Tato nahodna velicina se ridi rozdelenim, jez je dano tabulkou v zadani ulohy. Vypocitame si tedy stredni hodnotu a rozptyl, tedy podle tvych vypoctu
a
. Upozornuji, ze tato velicina nema normalni rozdeleni.
Podle zadani ulohy mame vypocitat
.
Jelikoz je prumer souctem nezavislych nahodnych velicin se stejnym rozdelenim pravdepodobnosti, bude podle CLV konvergovat pro velke
(v nasem pripade 56) k normalnimu rozdeleni. Bohuzel nevime, jake parametry toto rozdeleni bude mit, ale nevadi, muzeme si to spocitat.

Takze celkem dostavame, ze
.
Odsud uz je to jednoduche.
,
kde
.
Nakonec
.
Stránky: 1