Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 09. 2013 16:12 — Editoval xstudentíkx (04. 09. 2013 16:17)

xstudentíkx
Škola: VŠE
Pozice: student
Reputace:   26 

Učivo prvního ročníku SŠ

Dobrý den

Chodím do prvního ročníku na maturitní obor Polygrafie a dnes jsme měli první hodinu matematiky, hodně mě překvapila úroveň učiva (příliš lehké), proto mě zajímá zda mě ta škola vůbec dokáže připravit na maturitu a zda toto učivo odpovídá oboru s maturitou. Určitě je tu spousta učitelů a tak by mě zajímalo nějaký porovnání, či zda je to vůbec normální.

Plán na první školní rok:

1. Opakování ZŠ- výpočty, převody, procenta
2. mocniny a odmocniny-pravidla pro výpočty a výpočet odmocnin
3.výrazy-Definiční obor, hodnota výrazu, početní operace, lomené výrazy
4.rovnice-lineární rovnice o jedné neznámé, absolutní hodnota, soustavy
5.nerovnice-úprava, soustavy, nerovnice s absolutní hodnotou
6. kvadratické rovnice a nerovnice

Zdá se mi to samé jako za ZŠ a sám to učitel i řekl, chtěla jsem školu na podobný úrovni jako je gymnázium a toto mě opravdu zklamalo.

#2 04. 09. 2013 16:30

janca361
.

Re: Učivo prvního ročníku SŠ

↑ xstudentíkx:
Na gymnáziu se bralo v prvním ročníku:

Základní poznatky z matematiky
- Číselné obory
- Množiny
- Výroky
- Elementární teorie čísel
- Mocniny
- Mnohočleny
- Lomené výrazy

Rovnice a nerovnice (rce, nrce)
- Lineární rce a nrce s jednou neznámou a jejich soustavy
- Linerání rce a nrce s více neznámými a jejich soustavy
- Kvadratické rce a nrce a rovnice vyšších stupňů
- Rovnice a nerovnice s parametry

Co je potřeba k maturitě (státní) najdeš v katalogu požadavků na www.novamaturita.cz

#3 04. 09. 2013 17:29

nejsem_tonda

Reputace:   54 

↑ xstudentíkx:
Ahoj,
obecne stredni skoly bojuji s tim, ze jim prichazeji studenti s ohromnymi rozdily - ne vsechny ZS uci totez, mohou to ucit ruznym zpusobem a take studenti sami jsou lepsi i horsi. Proto se vicemene bere matematika "od zacatku". Samozrejme uz se neuci nasobilka, ale sjednocuje se uroven prave na zakladnich konceptech jako procenta, vyrazy, linearni rovnice, kvadraticka rovnice apod. Vetsinou se dela mirne rozsireni.

Co se tyka urovne vybrane skoly, tak ono obecne je tezke merit uroven skoly. Jednim z mala pokusu v CR je statni maturita - jiste v mnohem nedokonala a asi bychom nemeli jejim vysledkum davat prilis velkou vahu. Nicmene podivej se na zebricky lonske maturity. Pomerne zajimavy mi prijde sloupec "prumerne percentilove poradi", ktery snad alespon trochu vypovida o kvalite skoly. Tva skola ma percentil v matematice 29.3, zatimco percentil horsich gymnazii je vetsinou pres 60, percentil prumerne prumyslovky je asi 55.

Nemel bych velka ocekavani. Ohledne pripravy na maturitu bych ale velke obavy nemel. Zkusila sis ji nenacisto spocitat? Muj odhad je, ze uz ted zvladnes ziskat vice nez tretinu bodu, coz je minimum potrebne ke splneni. Priblizne 50% maturitnich otazek nevyzaduje zadnou stredoskolskou znalost. V tech zbyvajicih se hodi znat par pojmu (napr. sinus, aritmeticka posloupnost, logaritmus,..) a to je vse.

Znate videa a ucebnici?

#4 04. 09. 2013 17:47 — Editoval xstudentíkx (04. 09. 2013 17:57)

xstudentíkx
Škola: VŠE
Pozice: student
Reputace:   26 

↑ nejsem_tonda:

Moc ti děkuji, mně jde především o to, že mě matematika vážně baví a nejspíš jsem tedy zvolila špatný obor, který mi jí nedá dostatek, maturita je důležitá, ale i když jí snad udělám, tak bohaté znalosti matematiky mít nebudu :( Bohužel už nejspíš není cesty zpět :´(

Zápatí