Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, prosím, mohl by mi někdo poradit s tímto příkladem se zadáním b) ? U kanonické báze je mi jasné, jak postupovat, ale jak vytvořit tu matici lin. operátoru s touhle bází, na to pořád nemůžu přijít. Zkoušela jsem dosazovat jako v případě kanonické báze, tj. L(q1) = L(x^2 + x + 1) = (-2 + 5 + 1)x^2 + (5 - 3 - 5)x + (-4 + 5 + 6), ale to je asi špatně, co? Každopádně se mi takhle nepodařilo dojít k výsledku (výsledek znám).
Ahoj ↑ nanny1:,
Tvoj vypocet je skoro dobry, len si tam zabudol 4 pred . (4c... A nie c)
Ale vysledok potom musis vyjadrit v baze.
Tak pokracuj.
↑ vanok:
Děkuju. :) Takže jestli to správně chápu, mělo by to být:
Vím, že matice A bude po sloupcích složená ze souřadnicových vektorů L(q1), L(q2) a L(q3). V kanonické bázi jsou vektory totožné s obrazy L(qi), u tohohle tápu.. Souřadnicové vektory se určovaly jako matice s pravou stranou, kde matice byla složená z prvků báze a pravá strana byl vektor, jehož souřadnice jsem chtěla vypočítat. Jde se tady na to nějak podobně? Pravá strana budou postupně ty báze qi?
Otazka b)
Cize najprv treba vyjadrit 3 najdene obrazy vektorov ako linearnu kombinaciu vektorov .
Stránky: 1