Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 12. 2007 23:14

Pečínka
Zelenáč
Reputace:   

inverzní funkce

Nejprve děkuji panu Maříkovi za bod inflexe.... A teď: Mám fci y=1-ln(2-x) a chci k ní najít fci inverzní. Spočítala jsem si, že by to mohlo být: y=e^(1-x) +2 , je to možné? Děkuji

#2 12. 12. 2007 23:32

Saturday
Einstein
Škola: MFF UK
Reputace:   
Web

Re: inverzní funkce

Já jsem došel k: y = 2 - e^(1-x)

postup:

$y=1-ln(2-x)$

inverzní:

$x=1-ln(2-y)$

$x - 1 =-ln(2-y)$
$ln e^{x - 1} =-ln(2-y)$
$ln e^{x - 1} =ln(2-y)^{-1}$
$e^{x - 1} =(2-y)^{-1}$
$e^{1-x} =(2-y)$
$y = 2-e^{1-x}$

vypadá to jen na nějakou chybu v převádění z jedné strany rovnice na druhou (pokud tam nemám chybu já :-) )

Lasciate ogni speranza. | Podílí se na Encyklopedii Fyziky (http://fyzika.jreichl.com) | Oblíbený IT projekt http://online-domain-tools.com

#3 13. 12. 2007 06:26 — Editoval robert.marik (13. 12. 2007 08:01)

robert.marik
Einstein
Reputace:   

Protože ta zadaná funkce splňuje y(1)=1, tak ta inverzní to musí mít naopak  - tj. vlastně stejně protože prohození těch jedniček nic nemění. Ta navrhovaná funkce v původním dotazu podmínku y(1)=1 nesplňuje, takže to bylo určitě špatně.

Zadaná funkce je rostoucí a inverzní musí mít stejný typ monotonie. Ale ta funkce navrhovaná jako inverzní v původním dotazu je klesající - dalši důvod se domnívat že to byo špatně.

No a konečně, pokud mi někdo jenom zkonstatuje že funkce je prostá, prohodí x a y a řekne, že tím už je ta inverzní funkce dána implicitně, tak se proti tomu nedá taky říct ani popel :)  pochopitelně, pokud nebylo požadováno získat inverzní funkci v explicitním tvaru. ale někteří učitelé takové vtípky nemají rádi :(

Ještě jsem teda upravil to tvrzení o inflexním bodě, aby si někdo nedomýšlel, že tam kde je druhá derivace nula musí být nutně inflexe.

#4 13. 12. 2007 14:47

Pečínka
Zelenáč
Reputace:   

Opět moc děkuji za postup a vysvětlení. Zase jsem o krok dál v přípravě na zápočtovou písemku. Ten vtípek s implicitně zadanou funkcí na ní raději zkoušet nebudu...

Zápatí