Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Já jsem došel k: y = 2 - e^(1-x)
postup:
inverzní:

vypadá to jen na nějakou chybu v převádění z jedné strany rovnice na druhou (pokud tam nemám chybu já :-) )
Protože ta zadaná funkce splňuje y(1)=1, tak ta inverzní to musí mít naopak - tj. vlastně stejně protože prohození těch jedniček nic nemění. Ta navrhovaná funkce v původním dotazu podmínku y(1)=1 nesplňuje, takže to bylo určitě špatně.
Zadaná funkce je rostoucí a inverzní musí mít stejný typ monotonie. Ale ta funkce navrhovaná jako inverzní v původním dotazu je klesající - dalši důvod se domnívat že to byo špatně.
No a konečně, pokud mi někdo jenom zkonstatuje že funkce je prostá, prohodí x a y a řekne, že tím už je ta inverzní funkce dána implicitně, tak se proti tomu nedá taky říct ani popel :) pochopitelně, pokud nebylo požadováno získat inverzní funkci v explicitním tvaru. ale někteří učitelé takové vtípky nemají rádi :(
Ještě jsem teda upravil to tvrzení o inflexním bodě, aby si někdo nedomýšlel, že tam kde je druhá derivace nula musí být nutně inflexe.