Zdravím,
jsi na fóru nový - prostuduj ještě, prosím, pravidla a nevkládej jen zadání úlohy - viz 3. pravidlo. Další témata jsem zamkla.
V tomto zkusím(e) (i s kolegy) diskutovat nad návrhem, který bys měl k problému. Děkuji za pochopení.
Logicky:
násobky tří zvětšené o dvě: 5, 8, 11, 14, 17, 20, 23, ...
násobky pěti zvetšené o tři: 8, 13, 18, 23, ....
násobky sedmi zvětšené o dvě: 9, 16, 23,...
Jak vidíš, tak nejmenším celým číslem je číslo 23.
↑ flagman:
Ono by nezaškodilo, kdyby si napsal, co jsi sám zkusil.
Třeba k tomuto příkladu, víš jaká je podmínka dělitelnosti třemi, resp. pěti? Pokud ano, jak jsi to využil?
↑ byk7:Dobře polepším se, ale mohli byste mi prosím pomoci i s těmi dalšími příklady? Na matematiku nejsem zrovna expert, spíše mi jdou jazyky atd. Vím, že Vás to asi nezajímá, ale když píši příklady některé jako např. rovnice dělám bez problémů, nýbrž mi chvíli trvá než u ostatních problémů pochopím o co v nich jde.
Pokusím se dávat zde své řešení, pochybuji, že bude alespoň trochu správné. :(
Zkusím ještě doplnit systematičtější postup.
(1) Číslo je dělitelné pěti, pokud má na pozici jednotek číslici 0 nebo 5, aby vznikl zbytek 3 po dělení pěti, musí být na pozici jednotek číslice 3 nebo 8.
(2) Číslo je dělitelné třemi, pokud je jeho ciferný součet dělitelný třemi, aby vznikl zbytek 2 po dělení třemi, musí dávat ciferný součet zbytek 2 po dělení třemi.
Tedy nejmenší čísla, která dávají zbytek 3 po dělení pěti a zbytek 2 po dělení třemi, jsou 8 a 23, 8 ovšem nedává zbytek 2 po dělení sedmi, číslo 23 ale podmínkám vyhoví.