Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 10. 2013 22:16

KIM14
Zelenáč
Škola: Gymnázium Studentská
Pozice: student
Reputace:   

Planimetrie - stejnolehlost

Zobrazte trojúhelník ABC ve stejnolehlosti H (S,k), leží-li bod S uvnitř trojúhleníku a k=$\sqrt{2}$ .
Délka odmocniny ze dvou jde snadno narýsovat - je to přepona trojúhelníku o straně 1 a 1.
Mám dilema, jak stejnolehlost narýsovat, protože podle definice lSX´l=lkl*lSXl.
Napadlo mě narýsovat součin dvou úseček jako skalární součin, bohužel při početní kontrole mi grafický obraz neodpovídal. Nevíte, jak vyřešit tento součin dvou úseček, abych mohla stejnolehlost narýsovat a nemusela při tom používat kalkulačku?
Děkuji mooc.

• (téma jako vyřešené označil(a) KIM14)

#2 12. 10. 2013 00:36

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Planimetrie - stejnolehlost

$$Zdravím,

pokud jen jde o konstrukci délky úsečky $\sqrt 2\cdot |SH|$, tak se v učebnici "Planimetrie pro gymnázia", co používáš, vrať zpět do kapitoly 2.6 "Konstrukce na základě výpočtu" (lepši název by byl "konstrukce algebraických výrazů"). Stačí tak? Děkuji.

#3 12. 10. 2013 08:40

KIM14
Zelenáč
Škola: Gymnázium Studentská
Pozice: student
Reputace:   

↑ jelena: Zkusila jsem poměrové ukazatele: 1*x=lSAl*$\sqrt{2}$ a zdá se, že mi to vyšlo, děkuji.

#4 12. 10. 2013 10:41

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

Taky jsi mohla narýsovat pravoúhlý rovnoramenný trojúhelník o straně |SH|, přepona by pak byla dlouhá |SH|*sqrt(2).

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

Zápatí