Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím↑↑ Mazarini:.
Strany jsou v poměru : : a nejdelší měří 6cm. Jde lehce poznat, že nejdelší strana je , takže . Zjistíš si "jeden dílek", takto - , a pak s ním vynásobíš a 2, a máš hotovo.
E: A je to úloha číslo 4)
↑↑ LukasM:
:-) já si hlavně musím pamatovat nějaké klíčové slovo, abych to vůbec našla, ale staré příspěvky není špatné si občas počíst - např. 6 let mlít o dodržení pravidel - no uznej.
↑↑ Mazarini:
tak na ta pravidla navážu - je lepší si založit jedno téma pro nové zadání, zejména, když je to i trochu jiný okruh.
Pokud jsem našla dobře, tak je to úloha, že poměr stran trojúhelníku je 2:(5/2):(7/2). Nejdelší strana je 6 cm, určit další strany.
Jedná možnost:
zapíší strany (krátká):(delší):(nejdelší)=2:(5/2):(7/2). Z tohoto poměru mohu vzít libovolnou dvojicí a k ni odpovídající poměr. např:
(krátká):(delší)=2:(5/2) nebo (krátká):(nejdelší)=2:(7/2) nebo (delší):(nejdelší)=(5/2):(7/2).
Tedy zvolím takovou dvojicí, kde se vyskytuje zadaná nejdelší strana, např:
(krátká):(delší)=2:(5/2), po dosazení (krátká):(6)=2:(5/2), najdu krátkou.
Obdobně najdu delší.
2. možnost - použit poměrovou neznámou: 2:(5/2):(7/2)=x a od sud vyjadřovat jednotlivé strany:
nejdelší je (7/2)*x (jelikož je zadána, tak máme (7/2)*x=6, odsud x a dosadit do dalších vyjádření, to jest:
delší je (5/2)*x
krátké je 2x
-----------------------------------
Pokud vadí zlomky v poměrech, můžeš provést úpravu a vynásobit společným jmenovatelem, potom poměr 4:5:7, což je pohodlnější.
Pokud nepomůže, tak si založ, prosím, nové téma viz pravidla, děkuji.
↑ alofokolo:
Zdravím,
já se omlouvám, že mám duplicitu, určitě to budeš mít lépe vysvětleno, já to tady jen ponechám pro pravidla a pro veteránské pozdravy pro LukášeM.
Pokračujte, prosím, je třeba, aby spíš odpovídali vy, než muzeální vykopávka mého typu :-)
↑ alofokolo:
také děkuji, jen taková drobnost - pokud kolega LukášM. považuje za hrůzu pro ZŠ trojčlenky, tak já za větší hrůzu na ZŠ považuji kalkulačky :-)
kolega alofokolo napsal(a):
zde je lepší zůstat v zápisu se zlomkem: (dokonce ani nevynásobím 6*2) a to proto, že je pohodlnější pro další výpočty, ale hlavně 2/7 úsečky délky 6 cm sestrojíš pomocí pravítka a kružítka, ale hodnotu vypočtenou na kalkulačce nesestrojíš.