Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, máme za úkol udělat v Excelu regresní analýzu pomocí této fce
. Graf, který má být touto fcí proložen, přikládám jako obrázek:
Máte někdo nějaký návrh? Předem děkuji za odpovědi.
Ahoj,
Nejspíš na to existují nějaké příkazy v excelu, ale o nich nevím. Takhle by si to počítala na papíře.
Tedy předpokládám, že máš tabulku kde máš dané hodnoty, tj x-ové a y-ové hodnoty. Tudíž vemeš fci kterou máš zderivuješ ji postupně podle " a " poté podle " b " položíš rovně 0, čímž získáš normální rovnice a jejímž vyřešením, získáš odhady zmíněných parametrů, které dosadíš do rovnice a vložíš do grafu.
Tedy
=>
↑ KateřinaDardová: navrhuju podívat se do nápovědy k excelu, jak se tam dělá lineární regrese
↑ Creatives:
Analyzovala jsem časovou řadu pomocí lineární regrese a vyšla mi tato rovnice:
s
. Graf, který je zde zobrazen, je vytvořen z kvadrátů odchylek (skutečné hodnoty - regresí odhadonuté hodnoty, to celé umocněné na druhou). Takže nemám tabulku s x a y souřadnicemi. Udělala jsem chybu, fce je zadána takto:
a když ji zderivuji podle
, tak mi vyjde
, podle
:
...
(skutečné hodnoty - regresí odhadonuté hodnoty, to celé umocněné na druhou)
Regresí odhadnuté hodnoty pomocí té goniometrické funkce?
↑ KennyMcCormick:
Nejprve jsem lineární regresí aproximovala časovou řadu a došla k této rovnici:
. Poté jsem vypočetla kvadráty odchylek (skutečné hodnoty - lineární regresí odhadnuté hodnoty, to celé umocněné na druhou) a tyto odchylky mám teď proložit touto goniometrickou funkcí:
...
↑ KateřinaDardová:
To je jedno co to jsou za data. Úkol zní jasně. Když si vytvořila graf z odchylek tak ty data někde musíš mít ne :) ?
Jinka špatně derivuješ. Je to soustava rovnic a nějak zapomínáš na sumu.
Takže odhad
vyjádříš z
něco podobného uděláš pro
s tím, že
už znáš. Ale tam u té druhé derivace si nejsem jistý, takže snad někdo poradí.
PS: tam kde u neznámé nehraje role suma, stačí dosadit
krát ten výraz, respektive
nebo kolik máš těch pozorvání. Takže celou pravou stranu vydělíš
pro vyjádření 
↑ Creatives:
Pfúú, tak z toho jsem úplně vedle...jediné, co mě napadá je:
, pak teda tu pravou stranu vynásobím 157 a zbavím se na levé té sumy...a dojdu k něčemu takovému:
. Jsem úplně mimo :-D?
↑ KateřinaDardová:
přibližně ano jenom, myslím že to bude
přičemž
s pruhem nebude nic jiného než aritmetický průměr odchylek. Nyní už
víš, ale pořád ti ve vzorečku figuruje jedná neznámá
. Takže to samé uděláš pro druhou rovnici ^2 kterou derivuješ podle b, položíš rovnou nule ( metoda nejmenší čtverců) a dosadíš za
. Myslím že to bude to samé co píšu v příspěvku #7 akorát celou rovnici ještě vynásobíš 
Ale jak říkám, přes excel to asi bude jednodušší. Jinak bych to tedy počítal přes nějaký sftwr nebo matice (cramerovo pravidlo)
↑ Creatives:
Je možné, aby mi derivace podle
vyšla:
?
Stránky: 1